Kultúra

Zeman László halálára

2019. május 17-én, kilencvenegyedik életévében elhunyt Zeman László, a pozsonyi Comenius Egyetem BTK Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének nyugalmazott tanára.
Mészáros András

2019. május 24. 14:00

sss
(Somogyi Tibor felvétele)

Ezzel a szikár hírrel szembesültünk tegnap mindannyian, akik valaha a diákjai (utána esetleg kollégái) voltunk azon a tanszéken, amelyen ő képviselte azt a tanári attitűdöt, amely a legfrissebb tudományos eredmények naprakész átadásában, a szakmai alaposságban és a szigorú (de a gondolkodást sosem akadályozó, sőt, azt támogató) számonkérésben nyilvánult meg. Azt tudtuk, hogy legendásan sportos kiállása és egészsége már megkopott, hiszen tavaly novemberben a születésnapjára szervezett konferencián már nem tudott személyesen részt venni, de azt nem gondoltuk, hogy távozásával követni fogja a tanszék másik nagy tanáregyéniségének, Turczel Lajosnak a példáját, aki ugyancsak 90. életévét elhagyva hunyt el.
Itt és most nincs arra tér, hogy szakmai pályáját felvázoljuk. A legpontosabban ezt Fazekas József tette meg a tanár úr 80. születésnapjára kiadott emlékkönyvben, ahol végigkövethetjük Zeman László útját azon a ponton túl is, amikor tanszékünk munkatársa lett, és 1962-től 1989-es nyugdíjba vonulásáig magyar szakos tanárok több generációját készítette fel fonetikából, stilisztikából, általános nyelvészetből, lektori és stilisztikai gyakorlatból, irodalomelméletből, nyelvészeti és irodalmi didaktikából. Még felsorolni is sok azokat a diszciplínákat, amelyeket oktatott, és amelyeknek a legújabb eredményeit mindig ismerte és ismertette velünk. Mindezek hátterében persze ott volt a tudományosság igényeit leginkább szem előtt tartó strukturalista irányultsága, de főként az a képesség, amellyel őutána már csak a korán eltávozott Zalabai Zsigmond rendelkezett: nyelvészeti és irodalmi aspektusokat egységben láttatni. A szintézisteremtésnek ez a képessége volt az, ami az óráiból megmaradt mindannyiunkban, akik középiskolai vagy egyetemi szinten megmaradtunk a tanári hivatás mellett, de azokban is, akik a tudományos pályát vagy a közéleti tevékenységet választották. Ezt az „universitas” szellemiséget a leggyakrabban szeretett szülővárosa, Eperjes méltán híres kollégiumának a történetével is szokta példázni, és ennek a történetnek egy könyvében méltó emléket is állított.
Fejet hajtunk személyiségének emléke előtt.
Tanár úr, nyugodjál békében!

    Mészáros András egyetemi tanár

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kus

Kuciak-gyilkosság: Zlatica Kušnírová kemény üzenetet küldött a politikusoknak

rendőrség

Buszon molesztált egy 10 éves kisfiút

Szenc k

Népszámlálás: Damoklész kardja lebeg Szenc és Vágsellye felett

Eduard Heger

Az ukrajnai helyzet miatt Heger összehívta a biztonsági tanácsot

Vasárnap

Már kapható a Vasárnap legújabb száma, most Vasárnapi Asztal melléklettel

magánegészségügy

A rekordvárólisták miatt többen kérik a horror árú magánműtétet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.