Zeman Lászlót köszöntötték

Dunaszerdahely |

<p>Két kötetet is bemutattak múlt csütörtökön a Vámbéry Irodalmi Kávéházban: az Emlékkönyv Zeman László 80. születésnapjára című kötetet a Lilium Aurum, a Visszalapozások – Válogatott tanulmányok és ismeretek címűt pedig a Nap Kiadó jelentette meg.</p>

A zsúfolásig megtelt teremben egykori tanítványok, munkatársak és barátok előtt Fazekas József a Fórum Társadalomtudományi Szemle főszerkesztője méltatta az ünnepeltet, és a születésnapjára kiadott kötetet, melynek a szerkesztője volt. Zeman László évtizedeken át állhatatos és önmagához hű tartással oktatta nyelvre, stilisztikára, valamint irodalomra a pozsonyi egyetem magyar szakos hallgatóit.

Az ízig-vérig tanár oktatói tevékenysége és tájékozottsága sokrétű volt, s tanári hivatásának rendelte alá tudományos munkásságát is. „Zeman László nyelvoktatási koncepciója a tanulók nyelvi-kommunikatív készségének növelését és a beszédművelés szükségességét hangsúlyozza, mint elérendő célt, melyet a stílustannal szervesen párosuló, jelentéstani megalapozottságú mondattan révén vél megvalósíthatónak, miközben a mondattanból elindulhatunk a szöveg felé is” – fogalmazott Fazekas József a laudációjában.

Zeman László Visszalapozások című kötetét annak szerkesztője, Simon Szabolcs nyelvész mutatta be, megállapítva, hogy a szerző egyik írása sem könnyű olvasmány, könyvének fesztávja a szűkebb értelemben vett elméleti-filológiai tanulmányoktól a könnyebb műfajt képviselő könyvismertetésig terjed. „Zeman László könyvének egyik tanulmányát, a Kitekintés az összehasonlító irodalomtudományra címűt a következőképpen indítja: Vannak könyvek, amelyeknek megjelentetése ismertetésüknek nem szab időbeli határt. Az ő Visszalapozások című könyve is ezek közé tartozik” – e szavakkal zárta méltatását Simon Szabolcs. (Nagy Erika)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?