Visszatért a zöld szörny

Shrek csak rajzolt szörny, mégis teljes értékű hollywoodi filmcsillag. Sőt néhány hús-vér sztárnál még híresebb is, hiszen 2002-ben Oscar-díjat kapott. Most, három év után ismét megjelent a filmvásznon, hogy fergeteges sikert arasson.

Shrek csak rajzolt szörny, mégis teljes értékű hollywoodi filmcsillag. Sőt néhány hús-vér sztárnál még híresebb is, hiszen 2002-ben Oscar-díjat kapott. Most, három év után ismét megjelent a filmvásznon, hogy fergeteges sikert arasson. A zöld szörny immár fiatal szörnyfeleségével és persze a kotnyeleskedő hülye szamárral visszatért, hogy görbe tükröt állítson nemcsak a mesevilágnak, hanem a sztárcsináló Hollywoodnak is.

A forgatókönyvíró-rendező, Andrew Adamson azt nyilatkozta, hogy a folytatás sok gondot okozott számára, mert az első részben minden a hagyományok szerint fejeződött be: a fiatal szörnypár, Shrek és Fiona még ma is élnek, ha meg nem haltak. És valóban, nem haltak meg, sőt élvezték a nászutasok életét a hawaii tengerparton. Utána pedig vártak rájuk a hétköznapi, nem éppen mesés teendők. Mint például egy kötelező családlátogatás Fiona szüleinél. Szegény szülők nem tudtak beletörődni, hogy lányukból ogre szörny lett, és egy másik szörny feleségeként éli boldog életét. Ugyanis eredetileg a szép szőke herceg jegyese volt, aki így feleség nélkül maradt. Nem segít rajta senki, még a gonosz szándékú Jótündér sem. Éppen ezért – a Csizmás kandúr személyében – bérgyilkost fogadnak, hogy tegye el Shreket láb alól. S ezzel megindul egy fergeteges komédialavina, gegparádé, és a mese végén ezúttal is el lehet mondani, hogy minden jó, ha a vége jó.

A Shrek második része a reklámok szerint az egész családnak készült. A korhatár a kicsiktől a nyugdíjasokig húzódik. Ennek ellenére a felnőtt nézők minden bizonnyal sokkal jobban szórakoznak majd rajta, mint a gyerekek. Ennek az az oka, hogy a Shrek 2 szatirikus Hollywood-paródia, melynek teljes értékű élvezéséhez bizonyos filmismeretekre is szükség van. Az új Shrekben nemcsak mesehősöket pellengéreznek ki, hanem nagyon sok sikerfilmet is, mint például A Gyűrűk urát, a Betolakodót, a Szellemirtókat vagy olyan alkotást is, melyet csak valóban néhány vájt fülű ismer, mégpedig a The Rocky Horror Picture Show-t. Ennek ellenére a gyerekek is élvezhetik a maró gúnnyal bemutatott meseországot, mely Hollywood és Beverly Hills prototípusa, azok túlaffektált, beképzelt sztárjaival. A már említett főhősök mellett sok ismerős mesefigura is megjelenik, mint például Pinocchio, a három kismalac, Hófehérke, Hamupipőke és sorolhatnánk.

Mindezek mellett a filmben más, sokak által talán észre sem vehető újdonságok is fellelhetőek. Ezek elsősorban az animációt érintik: a Shrek 2 alkotóinak elmondása szerint az elmúlt három év alatt óriási fejlődésen ment át a DreamWorks stúdió animációja. A mesealakok sokkal élethűbbek, Shrek mimikája is tökéletesebb, sőt, már látni férfias ádámcsutkáját és szőrös mellkasát. Szintén sokkal élethűbb lett a Csizmás kandúr alakja, amelynek szőrzetét új számítógépes technika alakította tökéletesebbé. A szamár sem panaszkodhat: sokkal jobban artikulálhat és arc(pofa)vonásai sokszor hasonlítanak az eredetiben a hangját adó Eddyie Murphy arcvonásaira.

Meg kell említenünk azt is, hogy ezeknek a rajzfilmeknek van egy kis hátulütőjük is. Míg az angol nyelvterületen óriási plusznak számít a rajzolt hősöket megszólaltató színészek teljesítménye, szinkronizált változat esetében csak a jó fordítás mentheti meg a filmet. Ha a film a szlovák vagy a magyar piacon DVD-n is forgalomba kerül, sokan élvezhetik majd az eredetiben Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz vagy Antonio Banderas hangját. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a magyar szinkron is nagyon jól sikerült. A csehnél viszont sok szójáték, utalás a fiatalabbak számára idegennek hat, és a poén nem úgy csattan, ahogy azt elvárná az ember.

A Shrek 2-be fektetett 70 millió dollár már az első vetítési héten megtérült, a harmadik hét végére már 354 millió dolláros volt a bevétel, és ma már a legsikeresebb filmek élén áll. Mindez bizonyítja, hogy még sok felnőtt nézőben ott szunnyad a gyermeki lélek, és nem szégyen bevallani, hogy néha kell egy jó kis mese nekik is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?