Visszafogott jubileum

Budapest |

<p>Még ha egyik szemünket be is hunyjuk, mert szeretjük ezt a fesztivált, meg kell állapítanunk, hogy a huszadik Sziget zenei felhozatala nem igazán ütős. Inkább amolyan megúszós, biztonsági jellegű. Akik már egyszer-kétszer odavonzották a tömeget, azokat idén visszahívták.</p>

A többiek pedig vagy még ismeretlenek tájainkon, vagy már kikoptak a nagy nyugati fesztiválokról. Hetekig téma volt a magyar sajtóban, hogy a Sziget költségvetésének korlátai miatt nem tud versenyezni a legnagyobb sztárokért, ezért inkább a hangulatra helyezik a hangsúlyt. A hangulat pedig legalább annyira múlik a rajongókon, mint az előadókon.

A mai az első hivatalos nap, bár már vasárnaptól zajlanak az események az Óbudai szigeten, ahová a húszéves óbudai lakosok 50 százalékos kedvezménnyel vehettek hetijegyet. Ez a kerület ajándéka, amely idén nagy erőkkel besorakozni látszik a támogatók közé, pedig évekig inkább csak a hangerőt mérték dícséretes serénységgel. Tarlós István, az egykori fő zajcsősz ma a város élén teljes mellszélességgel ott segít, ahol tud. Például interaktív játékkal, turisztikai információkkal, kertmozival és fotókiállítással, szervezett túrákkal szeretné városnézésre ösztönözni a külföldi látogatókat.

A Szigetet a kontinens tavalyi legjobb nagyfesztiváljának választotta a fesztiválokat versenyeztető European Festival Awards. A szervezőket viszont a tavalyi 200 millió forintos veszteség mellett a Malév-csőd hatása, az eddigi főtámogató kiszállása, valamint a fővárosnak fizetendő területhasználati díj is terhelte. A tavalyi veszteségből 100 milliót egyébként Prince koncertje okozott, állítólag mégsem emiatt, hanem időpont-egyeztetési nehézségek miatt nem lesz idén hozzá mérhető világsztár a Szigeten. A legangyobb nevek az elnyűhetetlen Placebo, az év legmenőbb party-formációja, az LMFAO, az újjáéledt Stone Roses, az évek óta ugyanazt ragozó Korn és a mocskos szájú rapkirály Snoop Dogg, aki nemrég reggae-lemezt csinált, és nevét Snoop Lionra változtatta, a Szigetre azonban még régi „slágereivel”, ha úgy tetszik, hakniműsorral érkezik.

Olyan visszatérő vendégek is akadnak, akik pár éve még a Nagyszínpadon léptek fel, mára viszont más helyszínekre szorultak. Ilyen a harmadszor szigetelő belga dEUS, Európa egyik legizgalmasabb rockzenekara, akik ma este az A38 színpadon zúznak. Koncertjüket előben lehet látni a YouTube-on. A The Ting Tings, Nagy-Britannia kedvenc indie-pop duója szintén az A38-ra került, vasárnap játszanak ott, aki nem kíváncsi a The Killers-re a Nagyszínpadon vagy Goran Bregovicékra, annak sem kell unatkoznia. Annál is inkább, mivel előttük az elektronikus-melankólikus The Lamb játszik ugyanott, bennük sem csalódtunk még.

A Nagyszínpadról három fellépőt tudok melegen ajánlani. Ma 18 órától a Maximo Parkot, pénteken a The XX zenekart, szombaton pedig a Two Door Cinema Club-ot. Nagy meglepetéskoncert lehet mindhárom, és mivel a Sziget a felfedezések terepe is, nem biztos, hogy a nagy nevek aratják idén a legnagyobb sikert.

Világzenében széles a kínálat, mivel maga a műfaj is meglehetősen heterogén: belefér a latin punk (Che Sudaka, ma koraeste), az ír folkpunk (The Pogues, szombat este), az orosz kocsmazene sokadszor visszatérő világsztárjai (Leningrad, vasárnap este), az arab tánczene (Orchestre National de Barbés, ma) és a megúnhatatlan balkáni rezesek is (Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Fanfare Ciocarlia, Goran Bregovic and the Wedding and Funeral Band, LaBrassbanda). Ez egyébként az egyetlen színpad, amelyre többet költenek a szervezők, mint tavaly, és át is költöztették a sziget végéből a Nagy Utcaszínház helyére. Térkép nélkül egyébként sem ajánlatos elindulni, mert sok a változás: a magyar színpad például a világzene eddigi helyére költözik, az A38 pedig a nagyszínpad mögötti rétre.

Magyar fellépője idén sem lesz a Nagyszínpadnak, a világzenén viszont felfedezzük a Szalóki Ágival és Miczura Mónikával megerősített Besh o droM-ot és a Quimby-t, akik nem tudjuk, mit keresnek ott, de legalább méltó méretű placcon lépnek fel, és egy csomó külföldi is láthatja őket ma este, a Placebóval egy időben. (Az otthon maradottak pedig a YouTube-on nézhetik a Quimbyt).

Az elektronikus kínálatból én személy szerint a Leftfield-nek örülök legjobban, mert 1994-es Leftism című albumukat még mindig gyakran hallgatom. Frissnek, aktuálisnak hat, most érezhető igazán, mennyire megelőzték korukat. De lesz itt Saint Etienne, Magnetic Man, Jay Lumen, Adam Beyer, szóval a műfaj él és virul, a táncolni vágyók örömére.

Külföldről évek óta Hollandiából érkeznek a legtöbben a Szigetre, több mint tízezren, mögöttük a franciák, a britek, az olaszok és a németek következnek. Tavaly ötvenegynéhány országból jöttek, a heti jegyeknek 85 százalékát a külföldiek veszik meg. A szervezők szerint a nézőszám összességében hasonló lesz, mint tavaly, a bérleteknél csekély visszaesést, a napijegyeknél hasonló mértékű növekedést tapasztaltak az elővételek alapján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?