Világsztárokkal teli az idei őszi koncertkínálat Pozsonyban és Kassán

<p>Igazi fülkényeztetés vár a koncertjárókra az őszi hónapokban, legalábbis hazánk két legnagyobb városában. Az alábbiakban a gazdag kínálatból szemezgetünk. Igyekszünk minél több stílust érinteni, hogy ki-ki megtalálja a kedvére való bulit.</p>

Goran Bregovič

Hősünk szerb és horvát szülők házasságából született Szarajevóban, az ex-Jugoszlávia egyik leghíresebb folkrock-zenekarában gitározott (Bijelo Dugme), majd filmzenéket kezdett írni, többek közt Emir Kusturicának. Az Underground című, 1995-ös film világsikerét követően vált internacionális szupersztárrá. Ennek örömére saját zenekart alapított – a szerbiai esküvők és a temetések zenei repertoárját fésülgetve tovább – részben azért, hogy ne Boban Markovič bandája arassa le az összes babért a divatossá vált műfajban. Azóta szinte megállás nélkül turnézik, folyamatosan tele a naptára. Pozsonyban alig három éve lépett fel legutóbb. A mostani balkáni dáridó dátuma szeptember 28., a helyszín az Aegon Aréna, azaz a nemzeti teniszközpont.

HVOB

Az osztrák HVOB (Her Voice Over Boys) duó már bizonyította, hogy övék az utóbbi évek egyik legszebb sikersztorija az európai elektronikus zenei színtéren. A bécsi székhelyű producerpáros első slágere, a 2012-es Dogs viharként söpört végig a Beatport Deep House listáján. Még nagylemezük sem volt, amikor már olyan fontos fesztiválokon léphettek fel, mint a németországi Melt!. A csodálatos hangú Anna Müller és a rendkívül kreatív Paul Wallner egészen új, egyedi zenei hangzást hozott létre: intelligens és kifinomult elektronikát, amely egyszerre érzelmes és dallamos, tiszta és bensőséges. 2013-ban jelentették meg első albumukat, melyet 2015-ben a Trialog követett. Azóta bejárták az összes földrészt – egyebek mellett a kultikus Burning Man fesztiválon is sikert arattak.

A harmadik nagylemez már saját, Tragen Records nevű kiadójuknál jelent meg idén tavasszal. Ezúttal egy harmadik művészt is bevontak a munkába, Winston Marshall új, sötét hangzást kölcsönzött a HVOB-nak, és az idei turnén is velük zenél. A koncerteket különleges fényeffektusok kísérik, amelyeket remélhetőleg a pozsonyi Majestic Music Clubban is produkálni lehet október 22-én.

Al Di Meola

Talán ő a világ legsokoldalúbb dzsesszgitárosa. Stílusában fellelhető a latin salsa, a spanyol flamenco, Astor Piazzolla tangóinak hangulata, a kortárs és fúziós dzsessz irányzatai, sőt a rockzene is. A World Sinfonia elnevezésű turné keretében nemcsak saját szerzeményeit játssza, hanem Lennon–McCartney-dalokat is saját képére formál, egészen egyedi módon. Al Di Meola 17 évvel ezelőtt hívta életre a World Sinfonia projektet, eredetileg argentin, kubai és izraeli zenészekkel, és az akusztikus gitár hangzását helyezte a középpontjába. Október 15-én Kassán lép fel zenekarával, a koncert helyszíne a Spoločenský pavilón.

Apocalyptica

Ezt a különleges finn négyesfogatot nem kell bemutatni a Metallica-rajongóknak, hiszen húsz évvel ezelőtt azzal robbantak be a köztudatba, hogy az amerikai metálbanda dalait írták át csellóra. Aztán jött a Faith No More, a Sepultura, a Pantera, a Slayer, sőt David Bowie sem kerülhette el a lelkes finnek figyelmét. Az eredetileg klasszikus zenei pályára készülő, zeneakadémiát végzett alapító négyesből azóta ketten már kiszálltak (Antero Manninen jelenleg a finn Tahu Szimfonikus Zenekar tagja), a lendület és a koncerteken prezentált ritmikus hajrázás azonban a régi. Az október 26-i koncert helyszíne a pozsonyi Incheba Expo aréna.

Mireille Mathieu

Ugyanebben a koncertteremben egy nappal később egy teljesen más zenei stílus kedvelői gyülekezhetnek. A francia sanzon legendás alakja, Mireille Mathieu olyan népszerű nálunk, hogy a tavalyi telt házas pozsonyi koncert után idén ismét igény mutatkozott rá a szlovák fővárosban.

Sokan Edith Piaf utódjának tartják, nem annyira a hangszíne, mint a dalok mély átélése miatt. A hetvenes évek óta áll a színpadon, de stúdióban is gyakran megfordult, összesen több mint 1200 dalt rögzített. Negyven albuma jelent meg, jellegzetes rövid frufrujával pedig annak idején divatot is diktált. Pályafutása során olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Charles Aznavour, Julio Iglesias, Frank Sinatra, Tom Jones vagy Paul Anka.

Igazi metálünnep

November 16-án igazi metálünnep lesz a kassai Collosseumban. Három, külön-külön is kultikus zenekar állt össze egy európai turnéra. A kaliforniai Testament a thrash metal egyik legnagyobb hatású csapata. Bár zenéjük sosem vált mainstreammé, és nem tudták überelni a stílus későbbi nagyágyúinak üzleti sikereit sem, azért volt néhány toplistás lemezük.

Az Annihilator nevű thrash metal bandát 1984-ben alapította egy kanadai gitáros, Jeff Waters, aki a legenda szerint 13 évesen már klasszikus gitárleckéket adott. John Bates énekessel és néhány zenésszel írta meg az első két album törzsanyagát. A későbbiekben több mint húsz ember fordult meg az ötfős felállásban. Dave Mustaine már 1989-ben csalogatta őt a Megadethbe, amit Waters visszautasított. Akkor úgy tűnt, a Metallica áttörésével megnyíló ajtón az Annihilator is besétál a mainstream dicsfénybe. Csakhogy hamarosan már inkább a grunge kellett a közönségnek. A zenekar folyamatos turnézással masszív rajongótábort épített ki magának, és a kilencvenes évek közepétől már csak nekik, az igazi metalistáknak készít lemezeket.

A kaliforniai Bay Area filippínó tagozatát, a Death Angelt négy Fülöp-szigeteki unokatesó alapította 1982-ben. Kemény tempók, technikás, agresszív riffek, időnként meglepően finom akusztikus megoldások és a később csatlakozott Mark Oseguada karakteres éneke jellemzi őket. Már a 80-as évek végén világ körüli turnékon vettek részt a Slayer, az Anthrax és a Megadeth előzenekaraként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?