Világsztárok és magyar sikerek a Berlinalén

Berlin. A volt keleti blokk országai közül a legerőteljesebben Magyarország van jelen az 57. Nemzetközi Berlini Filmfesztiválon.

Steven Soderbergh amerikai rendező, Cate Blanchett, valamint Christian Oliver német színészČTK/AP-felvételBerlin. A volt keleti blokk országai közül a legerőteljesebben Magyarország van jelen az 57. Nemzetközi Berlini Filmfesztiválon. A nagyjátékfilmek fő versenyprogramjából ugyan hiányzik a magyar film, viszont a rövidfilmek versenyében megmérettetik Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére című animációs filmetűdje. A Panoráma szekcióba Bogdán Árpád első munkáját, a Boldog új életet válogatták be, amely az elsőfilmes kategóriában versenyez az Arany Medvéért. Ugyanebben a szekcióban Esztergályos Károly Férfiakt című filmje szerepel, amelynek vetítéséről többen kimentek, mivelhogy sokaknak a meleg téma még mindig nehezen emészthető, annak ellenére, hogy az ötvenéves író és egy tizennyolc éves fiú kalandja általános erejű történet.

Nagy pompával, magyar színészek – Dobó Kata, Fenyő Iván – és a producer Andy Vajna részvételével mutatták be Goda Krisztina Szabadság, szerelem című mozgóképét a Berlinale Spacial válogatásában.

További magyar vonatkozás, hogy Mészáros Márta életművének elismeréseként kedden késő este átvehette az 57. Berlinale Kamera Díját. A rendezőnőnek ez „nagy visszatérése” e rangos nemzetközi szemlére: 1975-ben ugyanis a keleti blokkból elsőként (és első női rendezőként) nyerte el a fődíjat, az Arany Medvét az Örökbefogadás című filmjéért. Később a Napló szerelmeimnek című rendezéséért Ezüst Medvét kapott.

A tizedik alkalommal megrendezett Shooting Stars programban, amelyben huszonhat ország egy-egy ígéretes ifjú színésze mutatkozott be, Nagy Pétert, Herendi Gábor Lora című filmjének férfi főszereplőjét választották a legígéretesebb tehetségnek.

A berlini fesztivál közönsége nemcsak a filmeket tekintheti meg, a központi vetítőhely, a Berline Palast előtt elhelyezett kivetítőn nyomon követheti a fesztiválvendégekkel, a neves világsztárokkal rendezett sajtótájékoztatókat is.

Világsztárból pedig idén van Berlinben bőven. Itt járt többek között Sharon Stone, Robert De Niro, Richard Gere, Antonio Banderas, Catherine Deneuve, Julie Delpy, Cate Blanchett, Steve Buscemi, Lauren Bacall és Clint Eastwood. S nem hiányoztak a németek vezető színészei sem, mint Moritz Bleibtreu és Daniel Bruehl.

A rövidfilm kategóriában a verseny már lezárult: Arany Medvét kapott a holland Hanro Smitsman, a francia Manuel Schapira és a tajvani Arvin Chen pedig Ezüst Medvét vehetett át.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?