Vendég a Véletlen Balett

A közelmúltban jelent meg a Szőrös Kő idei negyedik száma. A lap vendége a kárpátaljai Véletlen Balett című irodalmi folyóirat, amely 1999-ben indult. Cséka György bevezetője után Beniczky Éva és Lengyel Tamás novellái, Bagu László versei révén kapunk ízelítőt a kárpátaljai folyóiratból.

A közelmúltban jelent meg a Szőrös Kő idei negyedik száma. A lap vendége a kárpátaljai Véletlen Balett című irodalmi folyóirat, amely 1999-ben indult. Cséka György bevezetője után Beniczky Éva és Lengyel Tamás novellái, Bagu László versei révén kapunk ízelítőt a kárpátaljai folyóiratból.

A marosvásárhelyi születésű Farkas Wellmann Endre spleen című versével mutatkozik be. A leginkább a vajdasági sajtóban publikáló Nagy Farkas Dudás Erikának két lélektani novellájával ismerkedhetünk meg, a Vízfénynek árnyéka és a Babazuza címűekkel. Részleteket olvashatunk az érsekújvári Pénzes Tímea készülő regényéből.

A kritikai rovatban megjelent négy tanulmány eredetileg szemináriumi dolgozatként készült az SZTE BTK Szerelem és halál ábrázolása néhány XX. századi regényben című kurzusán. A magyar egyetemi oktatás átlagszínvonalát jellemzi, hogy 29 dolgozatból csupán négy ütötte meg a közölhetőség színvonalát, ezek azonban nagyon.

Ha a Parasztok című mű szerzőjéről vagy magáról a műről van szó, a róluk való diskurzus általában felszínes, a jól bevált klisék – realizmus versus naturalizmus, „népi eposz” lengyel falu stb. – szintjén mozog. Ez a négy dolgozat remélhetőleg sokakat meggyőz arról, hogy Reymontot nemcsak lehet, de érdemes is újraolvasni.

A Kő kövön című rovatban Ardamica Zorán mond véleményt Szűcs Enikő Angyal című kötetéről. „Olvasás közben lassan rájövök, nem is a vers a fontos, hanem hogy megismerjem az általam már 13 éve ismert költőt. Hogy minél többet tudjak meg róla. Az embernek olyan érzése támad, látszólag békében él önmagával, mégse mindig tudja, miért olyan egy-egy reakciója, amilyen” – írja a kötet kapcsán Ardamica.

Pénzes Tímea Haraszti Mária Pimpimpáré című regényéről ír, Csehy Zoltán pedig Monoszlóy Dezső legújabb művéről, a Gutaütöttek balladájáról.

Horváth Erika az erdélyi E-MIL írótáborról osztja meg élményeit Hazatéregetés az elrabolt Európába címmel. Olvashatunk a Fiatal ĺrók IV. Alkotótáboráról is, melyet Juhász Miklós tréfás képriportja illusztrál.

A folyóiratban ezúttal a fiatal vágsellyei Buday Péter, valamint Székely Gábor rajzaival és grafikáival ismerkedhetünk meg. (he)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?