Velence után Chloé Zhao Nomadland című filmje megnyerte a torontói filmfesztivált is

Nomadland

Chloé Zhao Nomadland című filmje nyerte el vasárnap a 45. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, amelyről közönségszavazás dönt – közölte Joana Vicente és Cameron Bailey, a fesztivál két vezetője.

A Frances McDormand főszereplésével készült film elkápráztatta a kanadai metropolisz közönségét, amely hagyományosan a fesztivál zsűrijét alkotja.

Chloé Zhao Kínában született filmrendező alkotása az egy hete befejeződött velencei filmfesztiválon megkapta az Arany Oroszlán-díjat. A produkció egy megözvegyült nőről szól, aki a 2008-as pénzügyi válság után felszámolja addigi életét és kocsijába költözve nomádként vág neki Amerikának.

A közönség a második helyre szavazta az amerikai Regina King első egész estés játékfilm rendezését, a One Night in Miamai című filmet. Az 1949-ben játszódó film a fiatal Cassius Clayt (a későbbi Muhammad Alit) mutatja be, amint nehézsúlyú ökölvívó világbajnokká válik. Sikerei ellenére neki is szembe kell néznie a Jim Crow-korszak törvényeivel, amelyek értelmében a feketéket és fehéreket a déli államokban az élet minden területén elszigetelték egymástól.

A szombaton befejeződött filmfesztiválon a koronavírus-járvány miatt a megszokott 200-400 film helyett mindössze 50 produkciót válogattak be a szervezők a programba. Köztük volt Horvát Lili második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre és Mundruczó Kornél első külföldi produkciója, a Pieces of a Woman című dráma, csakúgy mint Spike Lee, Thomas Vinterberg, Naomi Kawase és Halle Berry új alkotásai.

Az 1976-ban alapított TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiválja, és a szeptembertől februárig tartó filmes díjszezon nyitánya.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?