Kultúra

A nomádok földje – egy életstílus keserédes enciklopédiája

Egzisztenciális dráma, látlelet a társadalomról, természetfilm és még sok minden más. A Nomádok földje rendkívül sokrétegű, mély filozófiai alkotás, és a bezárt mozik korszakának egyik legkülönlegesebb filmélménye.
Lencsés Zoltán

2021. március 11. 16:30

nomadland
Frances McDormand a főszerepben élete talán legnagyobb alakítását nyújtja - TASR/AP-felvétel

A történet szerint Fern (Frances McDormand) egy nevadai iparvárosban élte le élete nagy részét, de a 2008-as gazdasági világválság miatt munkanélkülivé válik. Férje halála után Fern a legtöbb ingóságát eladja, a pénzből lakókocsit vásárol, és átvált a nomád életmódra. Az amerikai Nyugatot járva egész évben alkalmi munkákból él: hol gyorsétteremben süt, hol lakókocsiparkban pucolja a vécét, hol az Amazon nagyvállalat végtelenül depresszív hangulatú üzemében csomagolja az árut, eközben pedig tragikus sorsú és groteszk figurák keresztezik útját.

Nehéz megragadni, hogy miről is szól pontosan A nomádok földje. Egyrészt nagyon sokrétegű filmről van szó, másrészt tudatosan nem helyez semmit sem fókuszba. Annak ellenére, hogy a történet középpontjában egyértelműen Fern áll, és azt is le kell szögezni, hogy Frances McDormand élete talán legnagyobb alakítását nyújtja a főszerepben, ez nem kizárólag az ő filmje. Épp ellenkezőleg, többször az az érzésünk, ő is csak eszköz valami nagyobbnak és mélyebbnek a bemutatására. 

Fern szemén keresztül több érdekes és tragikus sorsú mellékkaraktert is megismerhetünk. Van, aki fia elvesztése után terápiás célzattal választotta a lakókocsis életformát, van, akit a gazdasági válság semmizett ki, van, aki bűnhődni akar és van, aki csak csendben meghalna. Közülük többen mindössze egyetlen jelenet erejéig jelennek meg a filmben, hogy két perc leforgása alatt előadjanak egy olyan letaglózó monológot, amitől napokig nem szabadul a néző.

Persze túlzás lenne azt állítani, hogy ez az egész filmre jellemző. Egy-két jelenet sajnos üresjáratnak tűnhet, és nem igazán illik bele az egyébként szép és kerek egészbe. Viszont könnyen előfordulhat, hogy napokkal a film megnézése után váratlanul a helyére kerül egy mozaikkocka, mert a film bizony nem engedi útjára a nézőt a stáblista lepergésével – legalább néhány napig biztosan vele marad.

A nomádok földjét mindvégig átjárja a természet ereje: a végtelen sivatag látványa vagy a háttérben húzódó kopár hegyek gyakran többet mondanak a szereplőknél. A háborítatlan természetről készült gyönyörű képek a legprofibb természetfilmekbe is beillenének. Hol csodálatos naplementét, hol rideg, barátságtalan tájat kapunk, és ezzel a rendező sosem a főszereplő hangulatára reflektál elcsépelt módon, sokkal inkább az egész élet kettősségére. Amerikai filmben csak nagyon ritkán sikerül a természetet ennyire a történet szerves részévé tenni. Jól érezhetően mind a rendezőnek, mind az operatőrnek, és magának a főszereplőnek is mély kapcsolata van a természettel, és ez a tény még inkább elmélyíti az egyébként is spirituális élményt.

A nomádok földje leszámol a lakókocsis élettel kapcsolatban kialakult újkori romantikával is. Bizonyára sokan találkoztunk már nagyobb autókiállításokon csillivilli lakókocsikkal, esetleg követünk olyan vloggereket és közszereplőket a közösségi médiában, akik így utaznak be egy egész országot vagy kontinenst, és közben persze minden szép és ragyogó... A lakókocsihoz viszont gyakran hozzátartozik a csontba markoló éjszakai hideg, a defekt, a motorhiba, a hangyainvázió és a vödörbe ürítés is – a film pedig mindegyik problémának áldoz legalább egy jelenetet.

Könnyen be lehetne skatulyázni A nomádok földjét az egzisztenciális dráma kategóriába, de elég csak egy-két másodpercnél tovább gondolni rá, és ez máris megváltozik. Ezt a filmet nagyon nehéz felcímkézni, mert rengeteget markol: mesélni akar a közösség erejéről, a természetről és halálról, ugyanakkor a magányról, a lemondásról és múltunk démonairól is. Elsősorban filozófiájával, ráérős hangulatával és lenyűgöző képi világával szippantja be a nézőt, cserébe egyetlen másodpercnyi akciót, sőt, még csak hangzavart sem kínál. Ha pedig A nomádok földjében fél óra elteltével sem sikerül elmélyülnie a nézőnek, bátran kikapcsolhatja: a folytatásban sem változik meg a film hangulata, végig a beszélgetések, visszaemlékezések és révedezések dominálnak. A végső nagy igazság megtalálása vagy a konklúzió levonása szintén elmarad – csak sodródás és lassú lüktetés van.

Az egész történetet átjárja a melankólia és a kilátástalanság érzése, mégis mintha a film támogatón megragadná a néző kezét (különösen az utolsó fél órában), és azt mondaná: bármi is lesz, az utunk végén úgyis találkozunk azzal, akivel találkoznunk kell. 

A nomádok földjét óriási kritikai ováció fogadta. A február végi díjátadón két fontos kategóriában (a legjobb dráma, a legjobb rendező) is Golden Globe díjat nyert, és nem meglepő módon a legjobb filmért járó Oscar-díj egyik legnagyobb esélyesének számít.

A nomádok földje

Nomadland / Krajina nomádov. Amerikai dráma, 2020, 107 perc. Rendező: Chloé Zhao. Szereplők: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Bob Wells.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.