Vegyes saláta jazzből és táncból

Örömmel jelenthetem, hogy volt sár, nincs sár, legalábbis nagyon ügyetlenül kell lépni ahhoz, hogy az ember belecuppanjon. Hangulatom javulóban, talán azért is, mert hétfő éjjel jóval kisebb volt a tömeg, mint előző nap.

TranzDanzA szerző felvételeA földiek segítettek az égieknek: csaknem kétszáz köbméter homokot szórtak szét, és hét szippantós kocsi dolgozott folyamatosan a sziget kiszárításán. Este hatkor még hétágra sütött a nap, ami mostanában nagy szó. Ezért nyugodt szívvel adtam kölcsön éjszakára vízhatlan dzsekimet meghűlt embertársamnak, és vetettem bele magam a munkába. Mert bizony szakmailag elemezni például a pörgős-punkos-diszkós !!! zenekar színpadi tevékenységét, vagy megfejteni a GusGus titkát nem könnyű feladat, legalábbis éber, kihegyezett fülű, egész embert kíván. A VIP-szeparéban üldögélve például akár unalmasan is hangozhatnak a felkiáltójelek. A nagyszínpad közelében viszont, ahonnét ráadásul látható is a produkció, egészen más volt a benyomás. Érdekes módon a lemezen okosan kidekázott, tanítva szórakoztató !!! élőben inkább jóféle futurisztikus partizenekarként hat. És el nem hinném, hogy amerikaiak, ha nem tudnám.

Mint ahogy a GusGus esetében sem az a legfontosabb információ, hogy Izlandról érkeztek, hiába kezdi ezzel minden sajtótermék. Univerzális zenét csinálnak, semmi „nemzeti sajátosság”, jeges-ködös borongás nincs benne, akár dél-spanyolok is lehetnének, ellentétben például Björkkel. A formáció már tizenkét éve működik, eredetileg színjátszás és filmkészítés céljából hozták létre lelkes fiatalok, aztán egész másképp alakult a dolog.

Mivel Izlandon kevesen élnek, a művészeknek is több mindenhez kell érteniük. A GusGus női tagjai például rendszeresen kölcsönzik hangjukat rajzfilmfiguráknak. (Ezt állítólag olyan profin csinálják, hogy a kifinomultabb hallású gyerekek utánuk fordulnak az utcán.)

A változó tagokkal és két főnökkel működő formáció zenéje félúton van az elektropop és a minimál tech/house között, némi trip-hop is vegyül belé, és soul-elemekkel is gyarapítják a kincstárat a telt hangú énekesnők. Szívesen hazavittem volna a koncert hangfelvételét.

Aztán a jazz-sátorban „dolgoztam” tovább. Itt naponta más-más ágát mutatják be a műfajnak, remek összeállításban. Volt például acid-jazz nap, vokális nap, trió-nap, gitárnap, a hétfő pedig a világzene és a jazz találkozási pontjait mutatta be. Etienne Mbappi kameruni származású basszusgitáros-énekes kiválóan alkalmas a műfajok fúziójának bemutatására. Az elmúlt évtized egyik legnagyobb felfedezettjéről van szó, aki „csikóéveit” Joe Zawinulnál is Salif Keitánál töltötte, aztán nekivágott a szólópályának. És mára megtalálta saját hangját. Zenéjében egyaránt fontos szerepet kap a jazz, az afrikai népzene, a funk és a rock. Dalait kameruni douala dialektusban adja elő, az egész megrázóan tiszta, izgalmas, azonnal dekódolható és kortalan produkció. Ráadásul agynak, szívnek és lábnak egyaránt kellemes, ha nem lennének hatalmas vízhólyagok a talpamon, táncra is perdültem volna. (A ma esti, garantáltan fergeteges Leningrad-koncerten is ücsörgésre leszek kárhoztatva). Ja, és láttak már önök bárkit is fekete pamutkesztyűben basszusgitározni? Nos, Etienne barátunknak köszönhetően én már igen...

Némi ülőmunka következett ezután: szabadtéri táncszínház, valamint benti táncszínház. A flamenco hálás műfaj, zabálja a közönség az egész világon, bár kevesen értenek hozzá annyira, hogy az apró nüánszokat is értékelni tudják. Spanyolországban természetesen része a vendéglátóiparnak, minden turistacsoportot ezzel szórakoztatnak a szállodákban. Eva Yerbabuena táncos-koreográfus szerint viszont a flamenco nem csupán ének, zene és mozgás, hanem sokkal több ennél: az élet nehéz perceiben bátorságot meríthet belőle az ember. Nos, tényleg nem felvizezett vendéglátós táncot prezentált Eva társulata, minden mozdulatban tűz és energia volt, szikráztak a tekintetek, egy dobbantás, kézlendítés többet fejezett ki, mint amennyi idefér, illetve szavakba önthető. Táncról írni amúgy is lehetetlenség, remélem, hamarosan feltalálják a videó-újságot. Az nagyon kell majd Kovács Gerzson Péter TranzDanz nevű csoportjának Bankett című darabjához is. Ez a nem mindennapi táncelőadás a kispolgári lét visszásságairól szól, DJ Palotai zenéjére, akit eleve csak imádni lehet. Egy sok szálon futó ponyvaregény, szappanopera, abszurd mese bontakozik ki, eltúlzott figurákkal, archetípusokkal. Olyan az egész, mint a mai hétköznapok, ahol mindenki mindenkinek társa, szövetségese, intrikusa, ellensége, szeretője és gyűlölője. Nos, ezek a figurák gyűltek össze egy bankettre a szigeten... És remekül szórakoztak saját magukon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?