Várják a csoportokat a Duna Menti Tavaszra

ddd

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet idén immár 47. alkalommal rendezi meg a Duna Menti Tavasz országos gyermek báb- és színjátszófesztivált. Március 10-ig lehet jelentkezni a Csemadok honlapján.

Ez a nagy múltú verseny az amatőr gyermekbábozás és színjátszás, a csoportok és egyének (bábszólisták) egész évi alkotó tevékenységének bemutatkozása a bábjátékos, színjátszó és szerkesztett játékok kategóriában. A regionális fesztiválok és a válogatások időpontja: április 17. – május 5.

A verseny országos döntőjének zsűrijét a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szakcsoportjának javaslata alapján az intézet igazgatója nevezi ki. A zsűrit hazai magyar szakemberek, magyarországi, szlovák és külföldi szakemberek alkotják. A külföldi szakembereket a társintézmények javaslata alapján választja ki a programbizottság.

A verseny regionális döntőjének zsűrije az országos válogatóbizottság és a régió által javasolt tagokból áll. A válogatóbizottságot a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója nevezi ki. A regionális döntők zsűrijét az illetékes területi választmány javaslata alapján a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet delegálja.

A regionális döntőkön a zsűri tagjaként részt vehet más rangos fesztivál (Magyar Drámapedagógiai Társaság, Magyar Színjátékos Társaság) egy tagja is, aki a regionális fordulók után a hazai zsűritagokkal közösen javaslatot tesz a Weöres Sándor Országos Színjátszó Fesztiválon szereplő színjátszó csoportra.

A regionális versenyről kategóriánként az első helyezett jut tovább az országos döntőbe, a zsűrinek módjában áll nem kiadni az első helyet, illetve a verseny színvonalától függően több csoportot is továbbjuttatni.

A Duna Menti Tavasz az egész magyarlakta régió legnagyobb gyermek báb- és színjátszófesztiválja, a színpadon szereplők száma minden évben ötszáz fő körül mozog. A produkciókat értékelő zsűri tagjai hasznos szakmai tanácsokkal is ellátják a csoportok vezetőit, rendezőit.

Tavaly a járvány miatt nem sokan tudtak próbálni - normális években átlagosan 45 csoport szokott jelentkezni színpadi produkcióval, 2021-ben azonban csupán 22 jelentkezett. Ezért elmaradtak az elődöntők, és valamennyi kész előadás mehetett egyenesen a dunaszerdahelyi döntőre, ahová végül 20 csoport érkezett meg, a Pozsonytól Királyhelmecig terjedő tágabb régióból. 

Idén viszont minden visszatér a rendes kerékvágásba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?