Válságban a könyvpiac

Dunaszerdahely |

<p>A kisebbségi könyvkiadás sanyarú sorsának megvitatásán, és a határon túli magyar kiadók helyzetének összehasonlításon túl együttműködési lehetőségek keresésére és a közös fellépés ösztönzésére kezdeményezte a Szlovákiai Magyar Írók Társasága azt a konferenciát, amely a napokban zajlott Dunaszerdahelyen.&nbsp;</p>

 

A Határon Túli Magyar Könyvkiadás Érdekvédelmi Fórumának alakuló ülésén erdélyi, horvátországi, kárpátaljai, muravidéki és vajdasági magyar könyvkiadók vezetői gyűltek össze, hogy közösen keressenek megoldásokat a válságosnak ítélt helyzetre. „Úgy véljük, hogy a határon túli könyvkiadásnak s ebből következőleg az anyaországi támogatásoknak is szem előtt kellene tartaniuk azt a célt, hogy a kevésbé piacorientált, de a magyar nemzeti kultúra számára fontos művek is megjelenhessenek, s azok a magyar könyvtárakba és az olvasóhoz eljutva nemzeti kinccsé válhassanak. Ez a határon túli kiadói műhelyek szempontjából is igen fontos, mert teret biztosít az alkotó értelmiség számára, amely meghatározó tényezője a Kárpát-medencei magyar közösségek magmaradásának. Hitünk szerint egy nemzeti közösségnek akkor van jövője, ha van saját alkotóértelmisége” – áll a Fórum zárónyilatkozatában. Az ülés résztvevői szerint a határon túli magyar könyvek kiadása megfelelő támogatás nélkül zömében veszteséges vállalkozás. Egy-egy könyv a ráeső esetleges támogatással is legfeljebb nullszaldós lehet, így eleve nem nyújthat biztos megélhetési lehetőséget a határon túli könyvkiadásban dolgozók számára. Ezért manapság többnyire azok művelik ezt a fajta tevékenységet, akik erre elhivatottságot éreznek. „Ha nem történik változás ezen a téren, nem lesz utánpótlás, s ennek következményeként megszűnhet a Kárpát-medencei magyar könyvkiadás” – vélik a résztvevők, akik azzal a javaslattal fordulnak a magyar kormányzati szervek felé, hogy az egyes régiók sajátságait figyelembe vevő kritériumrendszer alapján hozzanak létre egy akkreditációs rendszert, melynek felépítésében a Fórum szívesen segédkezik. (k)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?