Válság, szegénység és szolidaritás a szépírók szemszögéből

<p>Szinte egyáltalán nem születnek manapság szociográfiák határon túli magyar szerzők tollából, és az irodalom nem ragadja meg a lehetőséget, hogy szociográfiai hátterű, realista műveket alkosson a szegénységről &ndash; hangzott el alaptételként a Szépírók fesztiválján az elmúlt hétvégén Budapesten.&nbsp;</p>

 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban megtartott rendezvény középpontjában a válság, a szegénység, a szolidaritás állt, és persze az a kérdés, hogy miként reagál minderre a kortárs magyar irodalom. A fesztivál keretében a szegénység határon túli irodalmi formáiról Károlyi Csaba kritikus, szerkesztő vezetésével a „mi részünkről” Grendel Lajos, továbbá Balla Zsófia erdélyi költő és Szerbhorváth György vajdasági publicista cserélt eszmét. A beszélgetés során kiderült, hogy az írók érdeklődnek környezetük társadalmi valósága iránt, de annak irodalommá formálása ma nem tartozik a meghatározó trendek közé. Persze az is kérdés, van-e erre igény – vetette fel Balla Zsófia. Aki egyébként úgy látja, Romániában a privatizáció, a nemzetiségi arányok megváltozása és a megosztottság is növeli az elszegényedés kockázatát, de az erdélyi irodalom szinte egyáltalán nem foglalkozik a szegénységgel, más típusú, inkább szürrealista művek születnek. A magyar regényekben ugyanolyan kevés a román, mint amennyire kevés a magyar szereplő. A két kultúra egymás mellett él, de nem egymásból. Grendel Lajos is arról számolt be, hogy Szlovákiában a magyarok többségét, különösen a keleti régiókban, közvetlenül érinti a szegénység, mégsincs semmi jele annak, hogy a magyar irodalom megragadná, ábrázolná a problémákat. A fentiekkel szemben a Vajdaság irodalmának „jót tettek” a háborúk, mert megújították azt, véli Szerbhorváth György. Számos magyar író foglalkozik műveiben a társadalom peremére sodródottakkal, kérdés azonban, hogy háborús vagy „szegénység-irodalomról” kell-e inkább beszélnünk. A publicista azt is megjegyezte: noha mind a mai napig élő az a kép, hogy a vajdasági magyarok műveltek és iskolázottak, a többségi társadalommal szemben egyre nagyobb a lemaradás, Szerbiában a társadalom pereme felé csúszik a magyarság. (pyg)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?