Kultúra

Valósággal dúsított fantázia

Pozsony | A Havel alkotói előre leszögezték, nem (csak) a tankönyvekből ismertek köszönnek vissza a vászonról, és bár az előző rezsim aljassága és elnyomó politikája végig hangsúlyt kap, az elvekhez való ragaszkodás bemutatása aktuálissá teszi a filmet.
Szalay Hajnalka

2020. július 30. 07:30

havel
Olga (Anna Geislerová) és Václav Havel (Viktor Dvořák) az életrajzi filmben (Fotó: Bontonfilm)

Ön mit áldozna fel az igazságért és a szerelemért? – teszi fel a kérdést a volt csehszlovák, majd cseh államfő, drámaíró és nemzetközi hírű emberi jogi harcosról szóló életrajzi film mottója, amely alapján akár egy dokumentumfilmre is számíthatnánk Václav Havel idealizált és romantizált alakjával a középpontban. A Havel azonban nem kordokumentum, de játékfilmként sem pátosszal beszél Václav Havelról.

A nézőnek nehéz dolga lenne, ha meg kellene határoznia, mely események erednek az 1968 és 1989 közötti Csehszlovákia valóságából, és melyek Slávek Horák rendezői fantáziájából. Horák ugyanis nem hagyta, hogy a valós tények útját állják a jó történetnek.

Az igazságért…

A Havel röviddel Csehszlovákia 1968-as szovjet megszállását megelőzően kezdődik Havel egyik darabjának bemutatóján. A demokratizálódási folyamatok végét jelentő katonai akció Havel színházi munkájának a végét is jelenti: elveihez hűen, még papíron sem áll be a rendszer szolgálatába. Itt kapunk képet először a jelleméről: az Alexander Dubčekért rajongó Havel elvei szerint dönt még úgy is, hogy emiatt elveszti az állását. Kettejük jellemének fejlődése három közös jelenetükből is nyilvánvalóvá válik, s a látottak kétségtelenül Havelt tüntetik fel jobb színben. 

havel
Viktor Dvořák mint Václav Havel (Fotó: Bontonfilm)

A cseh film nem dráma a szó klasszikus értelmében, és nem moralizál feleslegesen. Nyíltan mutatja be Havel folyamatos megfigyelését, nyomon követését és fogságát, vagyis azt, hogyan hurcolta meg a rendszer. Ugyanakkor láttatja a hibáit, kétségeit, az igazságért folytatott harcát is. Mindezt könnyen emészthető formában, igyekezve közelebb hozni a nézőhöz a volt köztársasági elnök alakját. Ettől válik a film könnyeden befogadhatóvá még akkor is, ha esetleg nem vagyunk tisztában a kor történelmi eseményeivel.

A főhősnek egy olyan világban sikerül megtartania az elveit, amikor a következményeket nehéz volt megítélni, illetve, amikor önmagának ellentmondva megkönnyítette volna saját életét. Ez minden korban érthető üzenet.

A filmben azonban bebizonyosodik, hogy Havelnél ez nem opció. Ezt pedig a néző, azon túl, hogy látja, érzi is. Az átélést segítik a közeli, az emberi arcokra fókuszáló, intenzív érzelmeket kifejező részek, amelyeket az alkotók kiváló érzékkel váltakoztatnak élettel teli, nyüzsgő, valamint sokszor groteszkbe hajló jelenetekkel. A film a feszültséget ugyanis gyakran oldja humorral, illetve a Charta 77 aláírói között élen járó Havel életéből kevésbé ismert részletek beemelésével.

… és a szerelemért

A politikai szerepvállalás mellett a film Havel szerelmi életét is bemutatja. Ebből kétségtelenül kitűnik, hogy a főhős jellemének formálódásában és az elveihez való hűségének megtartásában nagy szerepe van feleségének, az Anna Geislerová által megformált Olgának. Kettejük kapcsolata nagymértékben alapszik a tudatos elhallgatásokon, a dolgok ki nem mondásán. Olga Havel melletti kitartása mégis azt az érzést kelti a nézőben, hogy valami megmagyarázhatatlan köti őket össze. Ezt csak alátámasztja a film egyik legabszurdabb jelenete, amikor Havel feleségével és szeretőjével együtt ül be egy étterembe, természetesen az állami megfigyelőkkel a háttérben.

Geislerová lapunknak korábban úgy nyilatkozott, Olga Havel mellett is meg tudta őrizni a szabadságát, és a stílusán, a megjelenésén sem változtatott. Mindez tökéletesen visszaköszön a filmből. Olgát – aki végül maga is kimondja, inkább lenne az egyetlen, mint az első nő férje életében – szilárd elvei és intellektusa olyan erős, határozott személyiséggé teszik, hogy a nézőnek eszébe sem jut sajnálni őt, amikor a férje megcsalja vagy amikor vállalja a börtönt. A zárkózott, kívülről nézve talán néha ridegnek tűnő Olga kritikusa és egyben támasza is férjének, akivel jóval több köti össze, mint ahogy azt első ránézésre gondolnánk.

Václav Havel filmbeli felesége

2020. január 26. 08:00

Václav Havel filmbeli felesége

Ahogy a filmben is több van annál, mint amit első ránézésre gondolnánk. A készítők a tankönyvekből megismert Václav Havel jellemét sok, eddig ismeretlen apró kis részlettel árnyalják, és teszik izgalmassá alakját. Az élet nem minden területén egyformán erkölcsös Havel hibáinak, gyengeségeinek és értékrendjének bemutatásával a főhős emberileg csak közelebb kerül a nézőhöz, akinek lehet, eszébe sem jut, hogy amit lát, talán csak a képzelet szüleménye. Ezt segíti a Havel és filmbeli megformálója, Viktor Dvořák közti fizikai hasonlóság. A színész úgy nyilatkozott, a forgatás előtt igyekezett annyi információt begyűjteni az elnökről, amennyit csak tudott, hogy a 20. század egyik legkiemelkedőbb alakja még hitelesebben köszönhessen vissza a vászonról.

A film – Viktor Dvořák magabiztos játékának is köszönhetően – újabb színt ad hozzá a mindenki által ismert Havel-képhez.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Suzuki Vitara

Egy meglepően jó mild-hybrid

Peter Kažimír

Folytatódik a harc a jövő évi minimálbérért

A szlovák állampolgárságot elveszített magyarok nem örülhetnek az új tervezetnek

koronavírus szájmaszk

5 tipp a nyári maszkviseléshez

XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek súlyosan megbetegedett bajorországi útja után

A gyerekek minden korcsoportja fogékony a koronavírusra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.