Vajnaisták és tarristák

<p>Ezekben a napokban kellene zajlania a 44. Magyar Filmszemlének. De mivel tavaly egyetlen magyar mozifilm sem készült állami finanszírozásból, nincs mit bemutatni.</p>

JUHÁSZ KATALIN

Az ügyesebb filmesek külföldi koprodukciókban forgatnak, a még ügyesebbek pedig már el is költöztek az országból. Ez az első év, amikor a köztudottan pangó szlovák filmipar is megelőzte a magyart: nálunk tavaly összesen kilenc szlovák nagyjátékfilm készült, a tizedik pedig már a 2013-as év listáján fog szerepelni, mivel január végén mutatták be. És ez az első év, amikor bemutatandó filmek hiányában egy retrospektív vetítés-sorozattal próbálták azt a látszatot kelteni Budapesten, hogy azért mégiscsak van filmünnep február elején.

Tavaly ugyan még rendezett egy „fapados” filmszemlét a Magyar Filmművészek Szövetsége, élén Tarr Bélával, mindenfajta állami támogatás nélkül, szerény körülmények között, csupán hét versenyfilmmel. Idén azonban már ennyit sem tudtak összekaparni a szervezők.

„A magyar filmgyártás két éve áll, kiváló kollégáink munka nélkül maradtak, és egyre reménytelenebb élethelyzetekbe, gyakorlatilag az éhhalál szélére kerültek. A magyar filmgyártás nem csak a nemzet kultúráját reprezentáló művészeti ág, hanem egyben egy iparág is, amelyben több száz családos ember dolgozott, munkája révén biztosítva családja megélhetését. Mára ez az iparág felmorzsolódott” – írja nyílt levelében Tarr Béla filmrendező.

Az Andy Vajna kormánybiztos vezette Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) ezzel szemben elégedett és optimista. A hétvégén nyilvános fórumon ismertette a két éve megszűnt Magyar Mozgókép Közalapítványt váltó filmfinanszírozási rendszer és annak központi végrehajtó szerve, az MNF eddigi eredményeit és további terveit. Az MNF eddig összesen 3 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg, amelyből 2,6 milliárd gyártási támogatás. A résztvevők megtudhatták, hogy az MNF támogatásával eddig négy játékfilm készült el, két hosszabb dokumentumfilm van gyártás alatt és további 15 film támogatásáról döntöttek. A kormánybiztos szerint nagy eredmény az is, hogy sikerült rendezni a Magyar Mozgókép Közalapítvány adósságait, és kialakítani egy nyitott pályázati rendszert.

Épp ennek kapcsán kerekedett szópárbaly Tarr Béla és Andy Vajna között. „Kezdek belefáradni Tarr üres fecsegéseibe a magyar filmiparról. Tarr már nem része a magyar szakmának, külföldön tanít, ennél fogva nem tudja, és őszintén szólva, nem is érdekli, hogy mi zajlik itthon” – jelentette ki Vajna. A szakma egy része felháborodottan fogadta ezeket a szavakat, és azzal vágtak vissza, hogy Vajna negyven évig Amerikában élt, ezért ő sem tekinthető a magyar filmszakma részének, ennél fogva nincs joga ilyet mondani.

Tarr Béla szerint a Magyar Mozgókép Közalapítvány felszámolásával megszűnt a magyar film önkormányzatisága és demokratikus rendszere, a Magyar Nemzeti Filmalap pedig politikai erővel jött létre, s működésébe a szakmának nincs beleszólása

Tarr ugyan jelenleg Szarajevóban tanít, ám „ingázóként” továbbra is Budapesten él, és elmondása szerint szeretne a magyar filmgyártás része maradni. Szerinte nem megoldás a külföldi „bérmunkák” vállalása, ilyenkor ugyanis a magyar stáb csak kiszolgáló személyzetként teljesíti egy-egy amerikai rendező óhajait.

A jelenlegi rendszert ellenzők mindenesetre izgatottan várják, mikor kerül végre a mozikba az első MNF által támogatott magyar film, és beváltja-e majd a mozikban a hozzá fűzött reményeket. Az egyetlen elkészült játékfilm Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című komédiája ugyanis pályázott az MNF-nél, ám elutasították, ezért magánpénzből készült el. Vajna szerint nem volt jó a forgatókönyv. Kérdés, hogy ez alapján meg lehet-e állapítani a tervezett film nívóját, hiszen Szajki Péter alkotása nagy siker lett, pár hét alatt 56 ezren nézték meg a mozikban.

Vannak tehát a vajnaisták és a tarristák, és tény, hogy most nem azok vannak döntési helyzetben, akik korábban. A közönséget azonban elsősorban az érdekli, miért maradt el az idei Filmszemle. Vajna szerint csak idő kérdése, hogy elkészüljenek az új magyar filmek. Azt viszont még ő sem tudja elképzelni, hogy a fontos köztestületté vált Magyar Művészeti Akadémia beleszóljon a finanszírozásba. Ha ez mégis bekövetkezne, neki nem lenne többé keresnivalója a posztján, ezért – mint mondta– azonnal felállna és „hazautazna”.

Egy dolgot mindenesetre nem lehet elvitatni Vajnától. Magyarországon ő ejti ki legszebben a film szót. Valahogy így: „flllm.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?