Vagabond

Fiatal srácok kóborolnak a nagyvárosban, napközben a piros lámpánál vagy a dugóban vesztegelő autók szélvédőit tisztogatják pár forintért, esténként és alkalmanként betörésekkel szereznek némi pénzt maguknak.

Fiatal srácok kóborolnak a nagyvárosban, napközben a piros lámpánál vagy a dugóban vesztegelő autók szélvédőit tisztogatják pár forintért, esténként és alkalmanként betörésekkel szereznek némi pénzt maguknak. A nevelőintézetben felnőtt Karesz a csapat tagja, benne van minden buliban, egy véletlen táncházi látogatás és egy helyes lány megismerése után azonban leválik a haverokról, és elkezd felfedezni egy számára addig ismeretlen világot. Egyre többet jár a táncházba, maga is zenélni kezd, lassan Zsófival is összejön valami...

Szomjas György legújabb filmje a kalandtörténeteket és a folklórt próbálja ötvözni. A Vagabond laza epizódokból építkező cselekményébe zenés-táncos betétek ékelődnek, a sztori futtatásánál sokkal fontosabb a hangulat, a táncházak sűrű levegőjének megidézése, egy-egy közös esti mulatozás, a lakásokban, mozikban, háztetőkön végigzenélt, végigtáncolt éjszakák nagy kalandja. A Vagabond egyszerre zenés film, nagyvárosi szocioportré és bűnfilm: Szomjas György korábbi filmjeinek alapvető csapásirányai találkoznak. Egyszerű és sallangmentes az elbeszélés, keresetlenek a helyzetek, mintha fikcióban megelevenedő dokumentumfilmet látnánk. Magyar, délszláv és roma zenék keveredése adja meg az alaphangot, Sebőék és a Muzsikás mellett Szomjas seregnyi fiatal zenésszel dolgozott együtt.

A Vagabondban nem a Roncsfilm kültelki groteszkjét vagy a Gengszterfilm nagyvárosi bűntörténetét érdemes keresni, bár a bűn és a nagyvárosi kulissza is adott a cselekményben; ezúttal azonban a táncházak és a zenészek kisvilága került az előtérbe. Aki ebből a közegből jött, ismerős arcokat láthat viszont, aki kívülállóként csodálkozna rá a világcsavargó, vagabond muzsikusok és táncosok ezredeleji miliőjére, az talán egy kedvcsináló, érdekes doku-fikciónak lehet a részese. (est)

Vagabond, színes, magyar film, 2003, 99 perc, Rendezte: Szomjas György, Szereplők: Horváth Kata, Simon Péter, Kerényi Róbert, Kocsis Enikő, Simon Csaba

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?