V4-es Visegrád-díj

Sárospatak. Nemzetközi Visegrád-díjat alapítottak a visegrádi országok kulturális tárcáinak vezetői a sárospataki várban tartott kétnapos tanácskozásukon – jelentette be Hiller István az eseményt követő sajtótájékoztatón csütörtökön.

Sárospatak. Nemzetközi Visegrád-díjat alapítottak a visegrádi országok kulturális tárcáinak vezetői a sárospataki várban tartott kétnapos tanácskozásukon – jelentette be Hiller István az eseményt követő sajtótájékoztatón csütörtökön.

„Közép-Európa kulturális együttműködésében sokat tett és jelentős eredményeket elért személyiségek részesülhetnek majd az elismerésben” – mondta a magyar kulturális miniszter a sorrendben tizenkettedik ilyen találkozó után. „Biztos vagyok abban, hogy a térség jelentős és nagy presztízsű díja lesz a Nemzetközi Visegrád-díj” – tette hozzá.

A kétnapos tanácskozáson Szlovákiát Rudolf Chmel miniszter, Csehországot Petra Smoliková miniszterhelyettes, Lengyelországot Maciej Klimczak miniszterhelyettes képviselte. A sajtótájékoztatón Hiller István azt mondta, hogy a visegrádi együttműködés legerősebb pillérje a kultúra, a kulturális együttműködés. A miniszter szólt arról, hogy Magyarországon a 2004-es esztendő Balassi Bálint emlékéve. „Szeretném megköszönni Szlovákiának, Csehországnak és Lengyelországnak, hogy Balassi életéről, munkásságáról megemlékeztek, közös kiadványok jelentek meg, a szlovákiai Zólyomban emléknapot tartottak Balassi tiszteletére, Krakkóban kiállítás nyílt. Ez is mutatja, hogy múltunk közös” – tette hozzá.

Rudolf Chmel, Szlovákia minisztere külön kiemelte, hogy a jövőben a kultúra lesz jószerivel az egyetlen terület, amely megőrzi autonómiáját.

A találkozó résztvevői megbeszélésük végén kommünikét írtak alá, abban egyebek mellett szorgalmazzák a Visegrádi Könyvtár című szlovák projekt és a Zene a Visegrádi országokban című lengyel projekt véglegesítését. Jóváhagyták a csoport országaiban élő fiatal iparművészek közös kiállítása című magyar projektet, és megegyeztek a közgyűjtemények műtárgyai és dokumentumai digitalizálásának kérdéseiről is.

Hiller István közölte, a V4-ek kulturális miniszterei legközelebb 2005 tavaszán, Szlovákiában találkoznak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?