Útbaigazítás és ösztönzés a tehetségeknek

A kiválasztott középiskolás diákok három szekcióban dolgozhattak: fotózás, képzőművészet, kreatív írás. Ezúttal nem indult sem zenei, sem táncművészeti csoport. A tábor fő célja, hogy a tehetséges diákok az iskolán kívül is útbaigazítást, ösztönzést kapjanak.

A kiválasztott középiskolás diákok három szekcióban dolgozhattak: fotózás, képzőművészet, kreatív írás. Ezúttal nem indult sem zenei, sem táncművészeti csoport. A tábor fő célja, hogy a tehetséges diákok az iskolán kívül is útbaigazítást, ösztönzést kapjanak. A foglalkozások során fejleszthették képességeiket és tehetségüket, vezetőik tanácsokkal, javaslatokkal látták el őket a jelenre és jövőre vonatkozóan egyaránt.

Van értelme

,,Bár a tábor régi helyszíne, a Zsámbéki Színházi Bázis mind számomra, mind a gyerekek számára nagyon kedves volt, Rimakokova jobban megfelel a célnak. Idén kicsit családiasabb volt a hangulat, mivel csak 18 diák vett részt a táborban, plusz a mentorok – nyilatkozta Ivanics Júlia, a tábor főszervezője. – A zenei szekció kicsit hiányzott, hiszen a zenészek mindig feldobták a hangulatot. A tábor utolsó napján viszont fellépett az ENCORE együttes, melynek két tagja korábban részt vett a mentortáborban. Jelentős pozitívum, hogy egyre több iskolából érkeznek fiatal tehetségek a táborba, ami nagyon jó, mert azt jelenti, egyre több diákhoz jut el a híre. Bár eddig is nagyon aranyos és ügyes diákok kapcsolódtak be, úgy érzem, hogy egyre inkább a megfelelő tehetségeket sikerül megszólítanunk. Azt gondolom, van értelme folytatni ezt a kezdeményezést, és ha a lehetőségek engedik, a jövőben hoszszabb időtartammal és több résztvevővel próbálnánk meg folytatni a munkát.”

Kreatív írópalánták

A kreatív írás szekcióban hat diák tevékenykedett. Két mentoruk volt: Bőd Titanilla, az Új Szó sportújságírója és Szalay Zoltán író, az Irodalmi Szemle főszerkesztője. Ellátogatott hozzájuk Szászi Zoltán költő és Molnár Norbert, az Új Szó főszerkesztője is. Az írópalánták között egyaránt akadtak reményteljes szépírók és újságírók. A foglalkozásokon különféle stílusgyakorlatokat végeztek és feladatokat oldottak meg. Mindemellett a fiatalok aktívan dolgoztak a tábori újság, a Zsaku hétfőn megjelent számán.

,,Sokat kéne még fejlődnöm, és úgy érzem, ez a tábor segített ebben” – jegyezte meg Csemez Patrícia, a tábor egyik résztvevője, aki a regényírás iránt érdeklődik. A táborban a mentorok is jól érezték magukat. ,,Szerintem ez a tábor egy nagyon jó kezdeményezés, örülök, hogy van egy ilyen projekt, ahol tehetséges fiatalokat próbálunk felkarolni és inspirálni. Nagyon élveztem az írókkal való munkát, voltak nagyon jó írások, valamint különösen örülök annak, hogy a kezdeti csendes időszak után megnyíltak a csoporttagok, és remekül ment a csapatmunka’’ – mondta Bőd Titanilla.

Fiatal Dalík

Idén a képzőművészeti szekció vitte a prímet. „A diákok jobbak, mint tavaly, látszik, hogy céltudatosan választották ezt a szekciót. Hét tanítványom volt, a tavalyi foglalkozásokkal ellentétben idén mindenki egyéni feladatot kapott, aszerint, hogy kinek milyenek voltak a hozott munkái. Megbeszéltük, mi érdekli őket, miben szeretnének fejlődni. A feladatok személyre szabottak, valaki grafikával, valaki formatervezéssel foglalkozik. Ez jobb megoldás, mint a tavalyi” – nyilatkozta Gyenes Gábor mentor.

A diákok is elégedettek voltak az idei programmal. „Portrékat szeretek rajzolni, itt viszont újat akartam tanulni. Ez sikerült is, most egy plakáton dolgoztam” – mondta Tóth Edina. Diószeghy Dánielé volt az egyik legkülönlegesebb munka: „Eddig fényképek alapján rajzoltam portrékat, itt viszont szerettem volna fejleszteni a kreativitásomat. Önállóan alkottam, a kiállításra készült grafitrajzom a teremtés és az evolúció viszonyát ábrázolja.” Paluska Eszter is új dolgokat tanult: „Meg szerettem volna tanulni képregényt és karikatúrát rajzolni, sikerült is összehoznom egy ilyen rajzot a kiállításra.”

A „vizsgatárlat” nagyon sokszínű volt, láthattunk épülettervet, akvarellt, kitalált karaktereket, újraértelmezett tájképet is.

Nem fapofával

A leendő fényképészek kattintásra készen érkeztek a táborba, és fotós vágyaikat ki is elégíthették, hisz napjaik nagyon mozgalmasan teltek. A reggeli után kézbe vették gépeiket, és nekiindultak bejárni a környéket, közben fókuszáltak a lencsék, készültek a képek. A kattogtatók lencsevégre kapták a többi szekció foglalkozásain zajló eseményeket, este pedig fénnyel is rajzoltak.

„A diákok nagyon könynyedén teljesítették a feladatokat. Nagyon tetszett, hogy saját magukat is a képekbe vitték, nem fapofával fotóztak, hanem kreatívan és ügyesen vették az akadályokat. Semmi probléma nem volt, hisz mindegyikük nagyon tehetséges fotós” – mesélte Kápostáš Martin, a fotósok mentora.

Szászi Fanni már másodszor vett részt a táborban: „Jövőre sajnos már érettségizem, de ha lesz rá lehetőség, mindenképpen újra eljövök, mert itt igazán ösztönöznek a fotózásra, és van időm arra, amit szeretek. Sajnálom, hogy idén ilyen kevesen gyűltünk össze, és hiányzik a zene. Az egész tábort összeköti a művészet, így bármennyire is különböző személyiségek vagyunk, mégis megértjük egymást.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?