Ünnepi műsorok a magyar közmédiában

<p>A magyar közmédia ünnepi hangversennyel, dokumentumműsorokkal, játékfilmekkel, valamint a központi megemlékezések élő közvetítésével készül az október 23-ai nemzeti ünnepre.</p>

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó programok ma este a felújított Zeneakadémia Egy új korszak nyitánya című nyitóhangversenyével kezdődnek. A világhírű magyar zeneszerző, Liszt Ferenc születésének 202. évfordulóján rendezett gálaest műsorában többek között Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő művei csendülnek fel. A gálaestet 19 órától az M1, a Duna World, a Bartók rádió és a Kossuth rádió is közvetíti. Holnap kora reggel a Kossuth rádióban Az én '56-om – emléktöredékekben a történelem című dokumentummű-sorral kezdődnek az ünnepi programok. A Hősök terén zajló központi megemlékezéseket az M1 és a Duna World is élőben közvetíti. Reggel 9 órától a Központi Katonazenekar, a Nemzeti Lovas Díszegység közreműködésével, katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti zászlót, továbbá Magyarország történelmi zászlóit is felvonultatják. 16 órától A szabadság napja címmel az M1 és a Kossuth rádió is közvetíti a budapesti Hősök teréről az ünnepi megemlékezést, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. A Kossuth rádió 11 óra után kezdődő A hely című műsorának egyórás különkiadása a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeumba látogat. A Bartók rádióban délután három óra után a Délutáni muzsikában Kodály Nyári este című darabja a Philharmonia Hungarica zenekar előadásában hangzik el. A műsorszám közvetve kapcsolódik a forradalomhoz, mivel az együttest, korábbi nevén a Szabad Magyar Filharmonikus Zenekart a forradalom után emigráló magyar zenészek alapították. Este fél 8 után a Bartók rádióban a Hangverseny 1956 emlékére a Budavári Mátyás-templomban című összeállításban a Cantate Vegyes Kar és a Honvéd Férfikar működik közre. A Duna 19.50-től a C2 – Az elveszett kenupáros című filmet vetíti, amelyben a ma már hetvenes éveikben járó szereplők visszaemlékezéseiben és archív felvételeken, két 18 éves fiú nézőpontjából elevenednek meg az '50-es évek. Este az M1 csatornán a Szabadság – Különjárat című film tekinthető meg. Az alkotás azt meséli el, hogy 1956 júliusában disszidáló fiatalok egy kis csoportja eltérítette a Budapest– Szombathely menetrend szerinti repülőgépet, mellyel sikerült Ingolstadtba repülniük. Éjfél után szintén az M1-en a Triptichon – Három filmballada látható. A három dokumentumfilm sajátos ívet rajzol fel: az egyén útját a forradalom dicsőségétől a megtorlások időszakának rémületén át a teljes önfeladásig, azaz a Kádár-rendszer konszolidációjáig, a gulyáskommunizmusig. Ezek a filmek – és leginkább a Kádár-kiegyezés miértjét kutató Decrescendo – olyan társadalmi témákat feszegetnek, mint az árulás, az önfeladás vagy az önbecsülés elvesztése. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?