Ünnepel a pedagóguskórus

<p>Ünnepel a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa – ötven évvel ezelőtt, 1964. november 27-én tartották meg Zoboralján azt az összpontosítást, amelyen az énekkar – a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara néven – a tervezgetés hónapjai után ténylegesen megszületett. Az évfordulóra szeptember 20-án emlékeznek az egykori és mai tagok, pártolók Komáromban.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A jubileumi ünnepség szeptember 20-án 17 órakor kezdődik, a résztvevők a Duna Menti Múzeum előtt az énekkar névadójára, Vass Lajosra emlékeznek, majd az előcsarnokban felavatják a karnagy bronz mellszobrát, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását.

17.30-kor kiállítás nyílik a kórus történetéről 600 hónap – 600 dal címmel; az anyagot a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma állította össze.

18.30-kor hangverseny zárja a programot.

„A múzeum dísztermében a tudásunk legjavát mutatjuk be – emelte ki Hecht Anna, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának elnöke. – Négy élen járó zeneszerző komponált művet erre az alkalomra az énekkar számára: Kocsár Miklós, Csemiczky Miklós, Tóth Péter és Tóth Árpád. Ez utóbbi a mi vendégkarnagyunk, aki Koncsol László a kórusnak ajánlott költeményét, Az ezeréves tölgy című verset zenésítette meg. Természetesen Vass Lajosra is emlékezünk a hangversenyen, a Hűség című darabjának előadásával.” A hangversenyt Boráros Imre színművész nyitja meg Gágyor József a kórusnak ajánlott versével. Vendégként a Concordia énekkar szerepel a műsorban Stubendek István vezetésével.

„Koromnál fogva az alapítástól kezdve végigkövethettem a kórus ötven évét, érdeklődő fiatalemberként, újságíróként, a Csemadok munkatársaként. Ezért is érintett személyesen a felkérés, hogy állítsam össze a kiállítás anyagát – mondta el kérdésünkre Miklósi Péter, a 600 hónap – 600 dal forgatókönyvének szerzője. – A kiállítás a Fórum Intézet levéltárában és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában fellelhető dokumentumokból, valamint a kórus krónikájának egy-két fejezetéből állt össze. Az első panelek a kezdeteket járja körül a zoboraljai összpontosítástól az 1965-ös első hivatalos hangversenyig. Utána évtizedenként haladunk előre, a szöveges magyarázat mellett korabeli fotók, dokumentumok és a sajtóvisszhang szerepel. Az utolsó egység a repertoárt, a fellépéseket, a kórus tagjait és vezetőit mutatja be.” A kiállításhoz hanganyag is kapcsolódik: egy 1983-as tévéfelvétel, valamint a kórus repertoárjából válogatott CD is meghallgatható, megtekinthető lesz. Az összeállítás vándorkiállításnak készült, a következő hónapokban a kórus fellépéseinek helyszínein is megtekintheti a hazai közönség.

Előbb azonban még egy nagy kaland várja a Vass Lajos Kórus tagjait: röviddel a jubileumi ünnepség után, október elején 12 fellépésből álló kanadai és egyesült államokbeli turnéra indulnak a Csalló zenekarral amerikai magyar egyházi közösségek meghívására. A tengerentúlra készített műsoraik gerincét Vass Lajos művei alkotják. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?