Újraszínezni Szlovákiát

<p>Pozsonytól Ágcsernyőig összesen 20 szervezet kapcsolódott be abba a rendezvénysorozatba, amelyet a Minorma &ndash; Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Kulturális Intézete hívott életre Színes Szlovákia címmel a Nemzetiségek napján, október 19-én.<br />&nbsp;</p>

Az országszerte megvalósult kulturális programok a hazánkban élő kisebbségek sokszínűségét, szellemi értékeit voltak hivatottak megmutatni. Pozsonyligetfalun ruszin táncházat rendeztek, Besztercebányán magyar filmet vetítettek, Komáromban a zsidóság történetével ismerkedtek az érdeklődők, Érsekújváron népművészeti csoportok izzították a hangulatot – hogy csak néhány eseményt emeljünk ki. Összeállításunkban ízelítőt adunk a hangulatból.

A fővárosi rendezvények közül a „legtutibb” sikernek a Sendreiovci koncertje ígérkezett, ezt a roma zenekart ugyanis nem kell bemutatni, imádja őket a közönség. Ezúttal egy alternatív klubba, a KC Dunajba csempészték be az autentikus cigányzenét, az idősebbeket ismeretlen terepre csalogatva, a fiatalokat jól megtáncoltatva. A meglepetést tehát nem ők okozták, hanem az a 60-70 ember, akik a délutáni tematikus városnéző sétára gyűltek össze a Hegyiligetben. A szervezők jóval szerényebb részvételhez szoktak ezeken a túrákon. A napsütés és a szokásosnál erőteljesebb reklám azonban megtette a hatását, és ezúttal a magyar érdeklődők száma is szokatlanul magas volt.

Komáromban is változatos programokat láthatott a közönség a Nemzetiségek napja alkalmából: volt színházi előadás, koncert, filmvetítés, könyvbemutató és a másság elfogadásával foglalkozó interaktív foglalkozás is. Az őrsújfalusi ÉS?! Színház Háy János: Házasságon innen és túl című darabját mutatta be teltház előtt, nagy sikerrel. Az előadás kissé provokatív, kissé szabad szájú, ám legfőképpen elgondolkodtató; nincs olyan ember, aki ne találkozott volna családja vagy baráti körében azokkal az élethelyzetekkel, párkapcsolati problémákkal, amelyekre a darab hol humorosan, hol keserűen rávilágít. Az eseménysorozat másik helyszíne a zsidó Menház volt, ahol egyebek mellett a nemrég megjelent Mozaikok a komáromi zsidóság történetéből című könyvet mutatták be. „Mi nem definiáljuk magunkat nemzetiségként, viszont örömmel csatlakozunk minden olyan kezdeményezéshez, amely nyitást eredményez a különböző népek, közösségek között – mondta Paszternák Tamás, a Menház koordinátora. – Sajnos a mindennapi életben és a szociális hálókon megjelenő tartalmakban nap, mint nap tapasztalhatjuk a zsidóellenesség erősödését, ami ellen csak oktatással és nyitottsággal tudjuk felvenni a harcot.” A Jókai Színház Vasmacska Filmklubjában a Kutyám, Killer című filmet vetítették, a RÉV-ben pedig a História zenekar adott koncertet.

Magyar és szlovák hagyományőrző csoportok léptek fel III. Érsekújvári Töknapon pénteken, és a sokszínű kulturális műsor szombaton a IX. Kolbászkészítő Versenyen is folytatódott. Muzsikált a Bihari Cigányzenekar, bemutatkozott hagyományőrző műsorával a Czuczor Gergely Alapiskola mellett működő Kis Zúgó, a Jázmin táncegyüttes, felléptek a Híd utcai, Nyitra-part utcai szlovák alapiskola, a városi szabadidőközpont és a művészeti alapiskola ifjú tehetségei. Az Arany Oroszlán (Zlatý lev) hagyományőrző csoport és a Kis Arany Oroszlán (Zlaté levíčatá) fergeteges műsora után nagy sikert aratott a helyi Matičiarik táncosainak bemutatkozása.

Kassa a Kaschauer Klezmer Band koncertjével csatlakozott a Színes Szlovákia programsorozathoz. A Tabačka Kulturfabrikba mintegy kilencven fős közönség érkezett, sokaknak már nem jutott ülőhely. Ez volt az első klezmerkoncert a helyszínen, és a zenekar azok tetszését is elnyerte, akik eddig nem ismerték a műafajt. A két éve alakult Kaschauer Klezmer Band Kassa első klezmer zenekara. A csapat a Budapest Klezmer Band hatására jött létre, és a hagyományos klezmer dallamokba a polka és a keringő ritmusait dolgozza bele. Emellett balkáni, orosz, arab, sőt kelet-szlovákiai népzene is felfedezhető dalaikban.

A rendezvénysorozat megálmodói elégedettek. „Annak ellenére, hogy új kezdeményezésről van szó, örömmel tapasztaltuk, milyen nagy érdeklődést mutattak az általunk megszólított helyi szervezők. Szeretnénk, ha ezentúl október harmadik szombatja minden évben a nemzetiségek kultúrájáról szólna” – fogalmazott Czuczor Nóra, a Minorma munkatársa. (vkm, szaz, ke, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?