Újra betiltják a kulturális rendezvényeket

ccc

A központi válságstáb hétfői döntésének értelmében holnaptól betiltják a tömegrendezvényeket. Megkérdeztünk néhány fontos kulturális intézményt, hogyan érinti őket ez a döntés.

Kezdjük a jó hírrel: a múzeumok és galériák kiállításai nem számítanak tömegrendezvényeknek, legalábbis a válságstáb nem tett külön említést róluk. Ezért egyelőre úgy tűnik, nyitva tarthatnak. 
A Szlovák Nemzeti Múzeum alá tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában ma délután nyílik egy kiállítás az 50 éve elhunyt „stószi remete”, Fábry Zoltán író, publicista, irodalomtörténész munkásságáról. Ha egy nappal későbbre tűzték volna ki a megnyitót, le kellett volna fújniuk. Egyéb programjaikat azonban tegnap törölték, illetve későbbi időpontra halasztották. „Elmarad az október 2-ra tervezett Madách Imre Irodalmi Nap Alsósztregován és az október 16-ra tervezett Mikszáth-megemlékezés Szklabonyán. Az utóbbi hónapokban a Szlovák Nemzeti Múzeum is felkészült az esetleges újabb korlátozásokra, amennyiben rendeleti szinten a múzeumok működését illetően változás történik, tájékoztatjuk a közvéleményt” – mondta lapunknak Lépes Anikó, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy a Szlovák Nemzeti Múzeum csütörtökre hívta össze saját válságstábját, és ezen az ülésen újabb döntések születhetnek. 

A Komáromi Jókai Színház helyzete múlt csütörtök óta ismert: egy vendégművész koronavírustesztje pozitív lett, ezért minden előadás és próba elmarad. Tegnap a kassai Thália Színház vezetése is ülésezett, és hivatalos tájékoztatásuk értelmében az októberi előadások elmaradnak, beleértve a hónap végére tervezett bemutatót is. Pintér Béla kultikus darabját, a Parasztoperát eredetileg április 23-án szerették volna bemutatni, egy fiatal rendező, Rédli Károly ezzel az előadással mutatkozott volna be a kassai közönségnek. A próbák már folytak, az előadás háromnegyed részben készen volt, amikor le kellett fújni a bemutatót. A szereplők néhány hete ismét próbálni kezdtek, a premier azonban október végén sem valósulhat meg. Ilyesmire még nem volt példa a színház történetében, de több más társulat is hasonló nehézségekkel néz szembe ezekben a hetekben. A pozsonyi Nová scénán például szintén áprilisban szerették volna bemutatni a Voda a krv nad vodou című musicalt Ján Ďurovčík rendezésében, de végül a szeptemberi premier is meghiúsult, illetve limitált nézőszám mellett valósult meg. A Thália Színház menedzsere, Szpisák Gyula arról tájékoztatta lapunkat, hogy a próbafolyamat tovább zajlik, és legalább online formában szeretnék megvalósítani a Parasztopera bemutatóját. A részletekről időben tájékoztatjuk olvasóinkat. 

Az Ifjú Szivek Táncszínháztól azt az információt kaptuk, hogy októberi előadásaikat későbbi időpontra halasztják. „Tizenegy műsorunk marad el októberben. A társulat a biztonsági intézkedések maximális betartásával az alkotómunkára koncentrál ebben az időszakban. A táncszínház megalakulásának 20. évfordulója alkalmából teljes repertoárunk megújul, három új előadáson és egy zenekari koncertműsoron dolgozunk. Zenekarunk múlt héten rögzítette új lemezének anyagát, már csak az utómunka van hátra. Ezenkívül a jövő évi avignoni színházi fesztiválon való részvételünk előkészületein is dolgozunk. Bízunk benne, hogy a korlátozások sikeresen megfékezik a járvány terjedését, és még idén alkalmunk nyílik visszatérni a színpadra” – tájékoztatott Varsányi Zsófia művészeti asszisztens. 
A mozik helyzetéről Ficza Tamást, a komáromi Tátra mozi ügyvezetőjét kérdeztük. „A hétfői hír váratlanul ért bennünket, mivel szinte mindenki arra számított, hogy csupán a kültéri és beltéri nézőszámokat fogják csökkenteni. Az, hogy október 1-től valószínűleg ismét be kell zárnunk, rendkívül rosszul érint minket, mivel már úgy-ahogy kezdtünk talpra állni. Csak remélni tudjuk, hogy most már tényleg kompenzálja a kormány valamilyen módon a mozik, színházak, művelődési házak bevételkiesését, mert ha ez nem történik meg, előfordulhat, hogy sokunk már soha többé nem fogja tudni betölteni kulturális funkcióját, nem tudjuk többé kiszolgálni nézőink igényeit.”

A hazai koncertszcéna is megszenvedi a válságstáb döntését, amelyre egyesek számítottak, másokat hideg zuhanyként ért. Nem egy olyan zenekart és előadót találtunk, akiknek régóta tervezett, az utolsó kábelig leszervezett koncertje marad el a napokban. A bluesrockot játszó somorjai The Butchers például hónapok óta készült október 1-i pozsonyi koncertjére, amely a népszerű Kulturák klubban valósult volna meg. Tegnap azt a – nem meglepő – információt kaptuk a zenekartól, hogy a fellépés elmarad, ráadásul az október 9-re tervezett dunaszerdahelyi NFG klubos koncertet is le kellett fújni. A zenekar tagjai még reménykednek abban, hogy a Soul Hunterben meghirdetett november 7-i bulit meg tudják tartani, de nem túl optimisták. 

A Csemadok rendezvényei közül az október 2-án rajtoló Szenczi Molnár Albert Napok műsora állt leginkább készen a kezdésre. A járványhelyzetre való tekintettel azonban a tervezett programok elmaradnak, beleértve Zsapka Attila október 3-i rétei koncertjét és valószínű Gál Tamás színművész Megáldva és leköpve című, november 3-ra tervezett előadói estjét is. A Szenczi Molnár Albert Napokon a Komáromi Jókai Színház is vendégszerepelt volna Szencen, Paolo Genovese: Teljesen idegenek című nagy sikerű vígjátékát november 18-ára tervezték.

Olyan pár napos fesztivált is találtunk, amely szeptember utolsó napján, vagyis ma kezdődik, de októberben ért volna véget. Ez a pozsonyi 27. Febiofest filmfesztivál, amelyet márciusban egyszer már lefújtak, közvetlenül a kezdés előtt. Hétfőn reggel még úgy tűnt, jó ötlet volt őszre csúsztatni hazánk egyik legfontosabb filmes seregszemléjét, amely szlovák filmek bemutatójával, valamint olyan díjazott produkciók vetítésével várta volna a nézőket, amelyek Cannes, Velence és Toronto mustráiról indultak, és idehaza először láthatja őket a közönség. A Febiofest sorsa végül is érdekesen alakult: a szervezők tegnapi tájékoztatása szerint, ma, az utolsó olyan napon, amikor a kultúra és a művészet még „élőben” szólhat a közönséghez, a programból bemutatnak tíz jelentős filmet a pozsonyi Lumiere és Mladosť moziban. Keretként pedig levetítik a fesztiválnyitó és -záró filmet is.

Egy biztos: a kulturális élet szereplői holnaptól ismét nehéz, bizonytalan és kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Nem tudnak előre tervezni egy olyan területen, amelynek alapját képezi a tervezés, a több hónapos előkészítés. Csak remélni tudjuk, hogy sokan közülük – főleg a civil szervezetek – nem roppannak bele véglegesen a járvány terjedése miatt kialakult bizonytalan helyzetbe. ⋌

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?