Újabb nevekkel bővül a dicsőségcsarnok

dddd

A szűkített listán szereplő tizenhét előadó és zenekar közül hetet választott ki idén a Rock and Roll Hírességek Csarnokának (Rock and Roll Hall of Fame) kuratóriuma.

A legfurább felvezetőt Dolly Parton produkálta, aki márciusban kijelentette, hogy nem kér a dicsőségből, mivel country-előadóként távol érzi magát a rock and rolltól. Pár napja azonban tisztelettel elfogadta a jelölést, mondván, utánanézett a dolgoknak, és mégiscsak talált rokon lelkeket az eddig beiktatott előadók között. A 76 éves countrylegenda be is került a nyertesek közé. Az amerikai sajtó azon része, amely korábban „tökös lázadónak” kiáltotta ki Dolly Partont az elismerés elutasítása kapcsán, most nem kíméli őt.

De nézzük a többieket. A brit Eurythmics duónak sincs túl sok köze a rock and rollhoz, bár úttörő jellegű tevékenységük vitathatatlan. A Duran Duranról is elmondható mindez, sőt hozzátehetjük, hogy ők voltak a poptörténet utolsó „fiúbandája”, amelynek tagjai hangszereken is játszottak. A zenekar egyébként a mai napig működik.

Lionel Richie-t talán nem kell bemutatnunk olvasóinknak – ha mást nem, a Hello című dalt mindenki ismeri tőle, aki valaha hallgatott kívánságműsort 2-től 5-ig. A popzenét rockos sémákkal spékelő amerikai énekesnő, Pat Benatar szintén ismert valamennyire tájainkon, legnagyobb slágere, a We Belong a 80-as években rendszeresen szerepelt az itteni rádiók kínálatában.

Eminem az egyetlen hiphopelőadó a listán, továbbá az egyedüli, aki a 90-es években kezdte pályáját, és megválaszthatósága első évében be is kerül a csarnokba. (A Rock and Roll Hírességek Csarnokába az kerülhet, akinek első lemeze legalább 25 évvel ezelőtt jelent meg.)

A hetedikként beszavazott Carly Simonról főleg azt érdemes tudni, hogy Nobody Does It Better című dalát sokan a legjobb Bond-főcímdalnak tartják. Főleg a 70-es években ért el sikereket olyan saját szerzeményekkel, mint az Anticipation, a Coming Around Again, a You're So Vain vagy a Mockingbird.

A dicsőséglista még korántsem teljes: a „zenei kiválóság” díját Jimmy Jam, Terry Lewis és a Judas Priest zenekar kapja, a „korai hatás” díját Harry Belafonte és Elizabeth Cotten, mellettük a zenészek érdekeit képviselő Allen Grubman ügyvéd, Jimmy Iovine producer és Sylvia Robinson énekes részesül elismerésben.

A beiktatási ceremónia idén sem a múzeumként működő dicsőségcsarnoknak otthont adó Clevelandben lesz, hanem Los Angelesben, november 5-én.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?