Kik dicsőülhetnek meg idén?

ssss
Cleveland |

Nyilvánosságra hozták a Rock and Roll Hírességek Csarnoka idei szűkített listáját, amelyről általában 6-8 jelölt kerül be a halhatlanok közé. Ma már nemcsak rockzenészeknek van erre esélyük, a műfaji paletta sokkal szélesebb – és ez nem mindenkinek tetszik.

A Rock and Roll Hall of Fame tulajdonképpen egy rocktörténeti relikviákat kiállító múzeum Clevelandben, amely az unalmasnak tartott Ohio állam fő turistamágnese – több látogatót vonz, mint az amerikai légierő daytoni múzeuma. Azokat iktathatják be ide, akik sokat letettek már az asztalra. Alapfeltétel, hogy legalább 25 évnek kell eltelnie a zenekar vagy előadó első lemezének megjelenésétől.

Az Atlantic Records alapítója, Ahmet Ertegün fejéből pattant ki az ötlet 39 évvel ezelőtt, hogy kell egy hely, amely emléket állít a legnagyobbaknak. Az első zenészeket 1986-ban iktatták be a dicsőségcsarnokba (Chuck Berry, Jery Lee Lewis, Little Richard, Elvis Presley, James Brown és Ray Charles). A 2000-es évektől egyre több pop- és rapelőadót is beválasztottak, mondván, a könnyűzene folyamatosan változó világában rájuk is érvényes, hogy fontos értékeket hoztak létre. Az elmúlt évek befutói közül a legtöbb kritikát Janet Jackson és az 1997-ben, 24 évesen meggyilkolt rapper The Notorious BIG kapta. Egyikük azért, mert sokak szerint fivére, Michael hátán kúszott fel a világhírig, másikuk pedig azért, mert csupán egy albuma jelent meg – a második két héttel halála után.

Bár sokan foglalnak helyet a döntőbizottságban, a rossz nyelvek szerint évekig egyetlen ember, Greg Harris alapítványi elnök ízlése dominált, aki a baseball világából érkezett. Őt pár éve váltotta az elnöki székben Joel Peresman koncertpromóter, aki ugyan jobban ért a könnyűzenéhez, de állítólag ragaszkodott elődje „alapjogaihoz”, azaz jelenleg az övé az utolsó szó. Még akkor is, ha ezernél is több zenei szakember szavazhat a szűkített listán szereplő előadókra. Magát a listát egy elvileg nem titkos, mégis nehezen megközelíthető bizottság állítja össze.

Ezek után nézzük, kinek van esélye idén bekerülni a dicsőségcsarnokba. George Michael, Missy Elliott, a Joy Division/New Order, Kate Bush, a White Stripes, Cyndi Lauper, az Iron Maiden, Willie Nelson, a Rage Against the Machine, Sheryl Crow, a Soundgarden, a Spinners, az A Tribe Called Quest és Warren Zevon.

A beiktatás nem jár pénzjutalommal, de azért lehet profitálni belőle, mivel a listán szereplők egy időre a figyelem középpontjába kerülnek – azok is, akik már nem töltenek meg stadionokat, vagy visszavonultak. A lemezeladások, streamelések hirtelen megugranak, többen kíváncsiak a koncertjeikre is. A szűkített listán szereplőkről máris megjelentek az első cikkek a szaksajtóban, főleg Sheryl Crow és Warren Zevon jelölése okozott meglepetést. A legtöbb szavazatot elnyerő előadók nevét májusban jelentik be, majd ősszel iktatják be a kiválasztott zenészeket.

A Hírességek Csarnoka kezdettől fogva egy elit klub vízióját kommunikálta, ahová a legnagyobbaknak is csak többszöri jelölés után sikerül bekerülniük. Idén például ötödször szerepel a szűkített listán a Rage Against the Machine, negyedszer Kate Bush és a Spinners, másodszor az A Tribe Called Quest és az Iron Maiden.

A legszellemesebb kommentár a Rolling Stone magazinban olvasható a témában: a bírósági tárgyalóterem mellett ez a dicsőségcsarnok a másik olyan hely, ahol rég feloszlott bandák tagjai találkozhatnak, sőt kénytelenek ismét színpadra lépni együtt, ha már megkapják az elismerést. Példa erre a Cream, a Led Zeppelin, a Talking Heads, a Police és a Doors (persze Jim Morrison nélkül). Most lehetőség lenne például arra, hogy a New Order eredeti basszusgitárosával, Peter Hookkal lépjen fel, 2006 óta először. A White Stripes tagjai, Jack és Meg White sem kommunikálnak egymással egy ideje, legutóbb 2009-ben zenéltek együtt egy tévéshow-ban. Jack White jelenleg is aktív, tavalyi szólólemeze, a Fear of the Dawn nagy sikert aratott. A legendás duó dobosáról, Megről viszont régóta nem hallani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?