Új úton az építészetben

Pozsony. A Szlovák Nemzeti Galéria legújabb, Friedrich Weinwurm: Új út című kiál-lítása a 20. század első felé-nek szlovákiai avantgárd építészetébe nyújt bepillan-tást.

Pozsony. A Szlovák Nemzeti Galéria legújabb, Friedrich Weinwurm: Új út című kiál-lítása a 20. század első felé-nek szlovákiai avantgárd építészetébe nyújt bepillan-tást. A tárlat a modernizmus kiemelkedő, saját korában Európa-szerte elismert alakjának munkásságát eleveníti fel tervrajzok, makettek, korabeli dokumen-tumok, lapmegjelenések, szakkönyvek és fotográfiák felsorakoztatásával.

Weinwurm Frigyes (1885–1942) modernista építész a két világháború között alkotott Pozsonyban (a Friedrich és a Frigyes utónevet is használta). Épületeivel erősen megváltoztatta az akkori városképet, és nagymértékben hozzájárult Pozsony nagyvárosi arculatának kialakításához. A legtöbb épülete Pozsonyban van, de épített Pöstyénben, Zsolnán, Nyitrán és más városokban is. „Kiemelkedő építészeti munkásságában a funkcionalizmus németországi változatát követve a funkciók, diszpozíciók, belső terek és szerkezetek újszerű összhangját teremtette meg” – fogalmaz Elfeledett nevek, ismeretlen épületek: kisebbségi építészek a két világháború közötti szlovákiai építészetben című tanulmányában Kubička Kucsera Klára művészettörténész.

Kiállításával a nemzeti galéria is az „elfeledett nevet” akarta „feltámasztani”. Henrieta Moravčíková kurátor azonban nem az építész személyiségét, magánszféráját hangsúlyozza megmaradt használati tárgyai bemutatásával, hanem a szakmai pályafutását domborítja ki. A tárlat Weinwurm munkásságának az építészetben új utat nyitó, lényegi elemeire mutat rá, azzal a szándékkal, hogy a feledésbe merült életművet visszahozza a köztudatba.

Weinwurm építészeti praxisának sikere abban rejlik, hogy többféle igényt is kielégített. A pénzes polgárság megrendelései ahhoz segítették hozzá, hogy modernista törekvéseit, elképzeléseit pazar magánvillák kivitelezésében érvényesítse. A kommunista párt tagjaként ún. szociális minimállakások tervezésével bekapcsolódott az állam által támogatott szociális programba is: zöldövezettel kiegészített, egészséges életteret biztosító lakótömböket épített a munkásosztály számára – közülük ikonikussá vált az Unitas és a Nová doba. A pozsonyi zsidó közösség részére is épített Weinwurm, nevéhez fűződik a zsidókórház és a halottasház.

A kiállítás a modern épületelemek és technológiák alkalmazására is rávilágít. A Weinwurm tervei alapján kivitelezett épületek homlokzatába ugyanazt a fémkeretes ablaktípust illesztették be, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a legkevesebbet vegye el a kilátásból. Egy ilyen, működőképes ablakot is elhelyeztek a kiállításon.

Gazdag válogatást mutat be a tárlat Weinwurm külföldi lapokban megjelent tanulmányaiból is. A 30-as években Németországban már nem publikálhatott, és életműve is derékba tört. 1941-ben Pozsonyban letartóztatták, bebörtönözték. 1942-ben megszökött, Magyarország felé indult, de az illegális határátlépéskor nyoma veszett, valószínű lelőtték.

A Weinwurm-épületekről napjainkban készült, nagy méretű színes fotók is gazdagítják az Esterházy-palotában május 20-ig látható tárlatot. Olja Triaška Stefanović térélményt nyújtó felvételei ezek, mutatva, hogy az épített örökség akár felújítva, akár romos állapotban tartós építészeti és maradandó esztétikai értéket képvisel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?