Tüzes ritmusok, ördögi táncos lábak

Pozsony. Rendhagyó előadás szerepelt a Pozsonyi Zenei Tavasz rendezvénysorozatának csütörtök esti programján. A hagyományoktól eltérően ezúttal nem komolyzenei koncertet kínált – a Héger Rudolf vezette Music Art ügynökség szervezésében – a közönségnek, hanem a világ legnagyobb táncos show-jaként hirdetett produkciót.

A Riverdance táncosai a színpadonTASR-felvételek Pozsony. Rendhagyó előadás szerepelt a Pozsonyi Zenei Tavasz rendezvénysorozatának csütörtök esti programján. A hagyományoktól eltérően ezúttal nem komolyzenei koncertet kínált – a Héger Rudolf vezette Music Art ügynökség szervezésében – a közönségnek, hanem a világ legnagyobb táncos show-jaként hirdetett produkciót.

A Fire of Dance (A tánc tüze) című show, amelyben három földrész együtteseinek (The Irish Dance Company, The Sydney Tap Flames, The New York Musical Theatre) fiatal táncosai, énekesei lépnek fel, Európa számos országában bemutatkozott már. Az Európán végigvonuló „tánclánc” egyik szeme – Budapest után – Pozsony lett, egészen pontosan a pasienkyi sportcsarnok, ahol csütörtökön telt ház várta a nemzetközi csapatot.

Akik mostanáig abban a hiszemben éltek, hogy szteppelni csakis elegáns viseletben lehet, azok az est folyamán meggyőződhettek róla, hogy az elegáns öltözék korántsem elengedhetetlen. A fiatal táncosok ugyanis egyszerű, lezser „melegítőben”, farmerban és pólóban is tűzbe hozták a publikumot. Azt is bemutatták, hogyan lehet a szteppcipő helyett a kuka fedelével szteppelni, vagy hogy mi is tulajdonképpen a „lisztessztepp”. Természetesen nem hiányoztak a flitteres, csillogó-villogó kosztümök sem, sőt a tüzes ritmusokhoz, a tánchoz tűzijáték is dukált. ĺrország egyik jelenlegi fő „kiviteli terméke”, amelynek a világban elsősorban Michael Flatley és együttese szerzett hírnevet, azaz ír sztepptánc is helyet kapott a programban, vissza-visszatérő motívumként szőve át a show műsorát.

Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a show címe – Fire of Dance – nem teljesen fedi a produkció tartalmát, mert igaz ugyan, hogy az est egyik főszereplője a tánc volt, emellett azonban híres amerikai musicalek melódiáiból is felcsendült jó néhány. Ki ne emlékezne a nálunk is nagy sikerrel vetített Grease-re, vagyis a Pomádéra, John Travoltával és Olivia Newton-Johnnal a főszerepben? (A musicalt egyébként éppen a közelmúltban állították színpadra Szlovákiában, cseh-szlovák koprodukcióban.) A pasienkyi sportcsarnokban Travolta dalait Kamarás Máté, a show egyetlen magyar résztvevője énekelte. Kamarás Mátét hallgatva bizonyára senki nem hiányolta az amerikai sztárt.

Kamarás Máté (Eljátszhatunk egy pillanatra a gondolattal: ha a musicalszínpadokon otthonosan mozgó fiatal énekes jó pár évvel korábban és a tengerentúlon születik, vajon a Grease stábja Travolta mellett döntött volna?) Amerikában a Fame (Hírnév) legalább olyan hírnévnek örvend, mint a Pomádé. Szlovákiában ugyan nem vetítették a filmet, a Magyar Televízióban azonban jó pár évvel ezelőtt láthattuk, így a musical slágerei (mások mellett ugyancsak Kamarás Máté előadásában) bizonyára sokak számára ismerősen csengtek a sportcsarnokban.

A West Enden jelenleg nagy sikerrel futó új musicalból, az ABBA-maniából is ízelítőt kínált a show. A svéd négyes fogat is musicalhős lett tehát. Végül is nem csoda, hiszen dalaik – a Waterloo, a Mamma mia, a The Winner Takes It All, a Super Trouper, a Honey, Honey – a maguk műfajában ugyanolyan klasszikusnak számítanak, mint az említett musicalek. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?