Tudathasadásos Pók

David Cronenberg rendező, akit a leggyakrabban a feszültségkeltés mestereként emlegetnek, a filmjeit pedig leginkább a furcsa jelzővel illetik, a közelmúltban új alkotással jelentkezett. Pók (Spider) című filmjének forgatókönyvét Patrick McGrath három éven át írta a saját regénye alapján.

David Cronenberg rendező, akit a leggyakrabban a feszültségkeltés mestereként emlegetnek, a filmjeit pedig leginkább a furcsa jelzővel illetik, a közelmúltban új alkotással jelentkezett. Pók (Spider) című filmjének forgatókönyvét Patrick McGrath három éven át írta a saját regénye alapján.

A tudathasadásos Dennis Cleget (Ralph Fiennes), azaz Spidert húszévi kezelés után kiengedik az elmegyógyintézetből. Egy utókezelőben próbál meg normálisabb életet kezdeni, de megbomlott elméjének nemigen kedvez az itteni szigorú rezsim, a furcsa lakótársak, no meg az ablakból látható hatalmas gáztartály. Mindez csak hozzájárul ahhoz, hogy Spider emlékezetében egyre gyakrabban törnek elő a régi gyerekkori képek. Kisgyerekként vonzó és kedves édesanyjával töltötte az időt, mert rideg és kegyetlen apja inkább kocsmázott meg nőzött. A kis Dennis szerint édesanyját részeg apja és a szeretője, Yvonne ölték meg... De vajon valóban így történt-e, vagy az egész csak egy labilis és beteg elméjű gyermek fantáziájának a szüleménye?

A furcsaságairól ismert Cronenberg A légy, a Meztelen ebéd és az eXistenZ című filmjei után egy nagyszerűen felépített alkotást tett le az asztalra. Filmje azt a két-három napot felölelő időszakot dolgozza fel, amikor a tudathasadásban szenvedő felnőtt Spider-Pók kiszabadulva az elmegyógyintézetből, megpróbál új életet kezdeni.

A Pók szerkezete akár szokatlannak is nevezhető, tény, hogy különböző síkon, időben és térben mozog a rendező. A megbomlott elméjű főhős történetét úgynevezett flashback jelenetekkel mutatja be. Cronenbergnek alig van szüksége dialógusokra, hiszen beszélnek helyette a nagyszerű képek. Mellesleg az érdekes és szokatlan szögből rögzített képek Peter Suschitzky operatőr munkáját dicsérik.

Ralph Fiennes tökéletes játékának köszönhetően pedig egyenesen úgy érezzük, hogy a ruhánk alá is ronda pókok kúsztak. Sőt, egy idő után mi magunk is pókokká válunk, és beleesünk Fiennes-Cleg hálójába...

Nemcsak Ralph Fiennes lenyűgöző színészi teljesítményére érdemes azonban odafigyelni. A kettős női főszerepet, amely David Lynch munkáira emlékeztet bennünket, nagyszerűen játssza Miranda Richardon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?