Trükkös fiúk

Ridley Scott (Szárnyas fejvadász, Thelma és Lousie, Gladiátor) nagyon trükkös fiú. A pályája során számtalan műfajban remeklő veterán most népszerű iparostársának, Steven Spielbergnek mutatja be, hogyan kell stílusos szélhámos-filmet forgatni, anélkül, hogy a zsánerjáték a történet kárára válna.

Ridley Scott (Szárnyas fejvadász, Thelma és Lousie, Gladiátor) nagyon trükkös fiú. A pályája során számtalan műfajban remeklő veterán most népszerű iparostársának, Steven Spielbergnek mutatja be, hogyan kell stílusos szélhámos-filmet forgatni, anélkül, hogy a zsánerjáték a történet kárára válna.

Roy Waller (Nicolas Cage – Veszett a világ, Con Air) meglett férfikorára szép kis vagyont gyűjtött össze csalásokból, és ahogy azt a hollywoodi dramaturgia megköveteli, éppen egy nagy dobásra készül tehetséges fiatal partnere, Frank (Sam Rockwell – Charlie angyalai, Széftörők) társaságában. A meglehetősen kisstílű, mégis profi duó munkáját egyedül az nehezíti meg, hogy Roy krónikusan fóbiás: beteges tisztaságmániáját, kényszeres napi rutinjait és tikkelő arcizmait masszív agorafóbia egészíti ki, ezért aztán szabadidejében tablettákat kénytelen szopogatni. Scott „kertvárosi-autista” filmjében az első fordulat akkor következik be, amikor váratlanul feltűnik Roy tizennégy éves lánya, Angela (Alison Lohman – Big Fish), és úgy megbabonázza sosem látott apját, mint Natalie Portman Jean Renót. A szélhámos duó az utolsó pillanatban a lánnyal együtt trióvá bővül, és egy merész csavar után a néző is jól elgondolkodhat a csalás természetén. Hollywood talán legvizuálisabb rendezője meleg színekkel és szép közelikkel meséli el a már-már családi pszicho-drámába forduló történetet, Cage az Adaptáció után sikeresen kattan tovább, a huszonnégy éves Alison Lohman pedig annyira magával ragadóan alakítja a tinilányt, hogy a gondolatrendőrség biztosan lecsap majd pár férfinézőre. Ridley Scott hőseihez hasonlóan tisztességes munkát végzett, az utolsó csavaron azonban ő sem tudta túltenni magát. (est)

Trükkös fiúk (Matchstick Men), 2003 Színes, feliratos amerikai filmdráma, 116 perc, Rendezte: Ridley Scott, Szereplők: Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohman

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?