Trióban nyomja a német gitárvirtuóz

<p>Az internet népe az új Jimi Hendrixként emlegeti, ő maga Gary Moore-t tartja legfőbb mesterének. Joe Bonamassa barátja és zenésztársa, a blues német gitárvirtuóza, Henrik Freischlader áprilisban jelentette meg hetedik stúdióalbumát Openness címmel.</p>

Az autodidakta bluesgitáros 2006-tól kezdve szinte évente rukkolt elő a jobbnál jobb anyagokkal, a 2013-as Night Train To Budapest című album után azonban hosszabb szünet következett, Henrik pedig közben lecserélte komplett zenekarát. Az újonnan alakult Henrik Freischlader Triónak, melyben hősünket Alex Grube basszusgitáros és Carl-Michael Grabinger dobos kíséri, április 1-jén jelent meg első közös munkája Openness címmel. Lágyabb, dzsesszes vagy épp keményebb, rockosabb behatásokkal tarkított, lecsupaszított old school blues - így jellemezhetnénk röviden az új albumot, melyen jól megférnek egymás mellett a lazulós feelgood-nóták (Early Morning Blues, Today I´m Gonna Change), a keménykedős riffekkel nyomuló blues-rock szerzemények (Openness, Techno) és az elmaradhatatlan blues-balladák is (Never Really Left You, Senses). Az utolsó előtti nóta (High Expectations) elnyújtott, vijjogó-reszelős szólója vitathatatlanul az album csúcspontja, az utána következő rövid, akusztikus dal (His Love) pedig tökéletes lezárása a lemeznek.  Egészében tehát rendben van az anyag, ha azonban fel kellene sorolnom azokat a dalokat, amelyekre úgymond rögtön felkaptam a fejem, vagy éppen napokig nem tudtam kiverni belőle, vagy csak egyszerűen a hideg rázott ki a gyönyörűségtől a hallgatásuk közben, bizony nagy bajban lennék. Pedig Henrik tud ilyet is – példaként említhetném a Down The Road-ot az előző albumról, vagy a The Memory of Our Love címűt egy korábbiról, ami szerelem volt első hallásra, és nem mellesleg kitárta előttem a kaput a blues felé.

Ami az album hangszerelését illeti: eltűnt a billentyűzet és a Hammond-orgona, helyüket a karakteresebb basszusalap, illetve az akusztikusgitár-aláfestés vette át. A merészebb, innovatívabb megoldások, a „színesebb“ hangszerek (például szájharmonika, zongora, esetleg szaxofon) „bevetése“ nem lett volna ellenemre, de hát Henrik éppen azért alapított saját lemezkiadót, hogy senki ne szólhasson bele abba, amit csinál. És jól csinálja, az vitathatatlan.

Henrik Freischlader visszatérő vendég Magyarországon, rendszeresen fellép az A38 Hajón rendezett Gary Moore-emlékesteken, és ha turnéra indul, Budapestet szinte sosem hagyja ki. „Először a 2012-es House In The Woods turnéval jártunk Magyarországon, és teljesen meglepődtünk, hogy milyen közönség várt minket. Melegszívű, barátságos, kreatív, nyitott gondolkodású emberek. Effajta visszajelzést nagyon rég kaptunk. Hihetetlen volt. Azt éreztük, hogy a közönség energiája támogat bennünket a színpadon, és nem voltunk kimerültek a koncert után. Nagyon különleges dolog volt” – nyilatkozta a gitárvirtuóz egy korábbi interjúban. Az biztos, hogy nem mindennapi élmény élőben hallani, mit művel ez a zseniális zenész a hangszerével. Legközelebb november 14-én lesz erre mód, már hagyományosan az A38-on.

Alább belehallgathat az album dalaiba:

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"227594","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Henrik Freischlader Trio: Openness, Cable Car Records, 2016

Értékelés: 8/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?