Formabontó dzsessz Kassák szellemében

<p>&bdquo;Pardon me, I&rsquo;m moving anticlockwise&ldquo; (&bdquo;Elnézést, az óramutató járásával ellentétes irányban mozgok.&ldquo;) Ezzel a&nbsp;sorral indul a&nbsp;Hello Vertigo című szám Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint legújabb, Tell Her című albumáról. Az idézet az egész korong, sőt a dalok nagy részét jegyző énekesnő pályájának egész lényegét megragadja.&nbsp;</p>

Az átlagos zenehallgató hajlamos úgy gondolni a dzsesszre, mint egy alapjában véve kellemes, de nem túl változatos, talán kissé poros zenei stílusra, amely valamiféle antik bútordarabként a borteraszok és a békeidőket idéző kávéházak állandó kelléke. Nos, az efféle mítoszokat egy pillanat alatt rombolja le a Tell Her bármelyik szerzeménye, amely még a duó előző albumához, a Lifeloverhez képest is szinte száznyolcvan fokos fordulatot jelent. Az új lemez egyszerre innovatív és klasszicizáló, felemelő és letaglózó, az énekesnő-dalszerző nevéhez köthető eddigi legsúlyosabb alkotás, aki ismét bizonyította: készséggel tér le a már kitaposott ösvényről a játék és a kísérletezés kedvéért.  Vagyis „árral szemben“, az óramutató járásával ellentétes irányban mozog, aminek köszönhetően a hazai könnyűzenei paletta egyik legsokoldalúbb és legizgalmasabb előadója lett.

Az albumon egyértelműen Harcsa Veronika dominanciája érezhető, a Give Time című dalban például csak a vége felé hallható a háttérben némi gitárkíséret. A művésznő a loopolás technikájával, az énekhang és a héttérvokálok egybejátszásával teremt kórusszerű hatást, s a végeredmény egszerre meghökkentő, néhol már-már hátborzongató, egyersmind felemelő és harmonikus. Egy félresiklott szerelem és a szakítás gyötrelmeinek erőteljes és megrázó képe - az arcát a tenyerébe temető, hideg, mozdulatlanná dermedt lány, akit a kiüresedett kapcsolat „színvakká“ tett – tökéletes összhangban van a dal előadásmódjával. Nem csak erre a szerzeményre igaz, hogy Veronika olyan virtuóz módon bánik a hangjával – mely egyszer lágy, szárnyaló, máskor mély, depresszív, vagy éppen zengő, hivalkodó –, mintha a gitár mellett egy másik hangszert hallanánk.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"257067","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"470","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A lüktetés, nyugtalanság, szaggatottság és töredezettség az egész album hangvételét meghatározza, és sok a kísérletezés, az improvizatív játék is. Mindez nem véletlen: Harcsa Veronika legutóbbi munkája a Kassák-verslemez volt, melyet a magyar free jazz meghatározó alakjaival együttműködve készített el. Kassák Lajos költészete, az avantgárd „életérzés“, a formabontó attitűd nagyon komolyan érezteti hatását ezen az albumon is. Nem hiányoznak ugyanakkor a populárisabb, könnyebben emészthető, az előző albumot idéző darabok sem (Let Me Call You River, Here I Am, Possible). Ezeket jó érzékkel szúrták be az olyan súlyos, felkavaró szerzemények közé, mint a fent említett Give Time, a sejtelmes és hátborzongató Coma, vagy a feszültségtől majd szétrobbanó, jazz-rock felé nyitó I See You. A korongot a Vetettem violát című népdalfeldolgozás koronázza meg, mely Veronika misztikus, visszhangszerű vokáljával indít, és Bálint lágy, felszabadító gitárjátékával zár.

A dal koncertváltozata:

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"252898","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Az album különlegessége, hogy az ismert New York-i születésű producer, Jeremy Friedman keze nyomát is magán viseli, aki némi elektronikát csempészett az egyébként tisztán akusztikus megszólalású dalokba, és különféle háttérzajokkal is megspékelte azokat. A lemez kiváló hangzása is az ő nevét dicséri.

Aki most ismerkedik a kortárs dzsesszel, illetve Harcsa Veronika művészetével, ne ezzel a lemezzel kezdje. Szépen, fokozatosan kell eljutni idáig. Indítsunk a korai, dallamos kvartettalbumokkal, aztán jöhet a Lifelover, majd a Lámpafény és a Kassák című verslemezek. Aki ezeket már befogadta, az garantáltan élvezni fogja a Tell Hert is. Soha korábban nem hallott zenei élményben lesz része. 

"EGYSZERŰEN CSAK ÉNEKESNŐNEK NEVEZEM MAGAM" - HARCSA VERONIKÁVAL TAVALY KÉSZÜLT NAGYINTERJÚNK ITT

Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint: Tell Her. 2016, szerzői kiadás.

Értékelés: 10/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?