Travolta hangos ünneplése

<p>Mint az elmúlt húsz év során mindannyiszor, most is látványos, szívet-lelket melengető show nyitotta meg Karlovy Vary egyébként is családias hangulatú fesztiválját.</p>

SZABÓ G. LÁSZLÓ

Közép-Európa első számú filmes mustrája ezúttal a tolószékes nézőkre hívta fel a figyelmet, s a prágai Caban fivérek rendezésében egy olyan „kerekes balettel” szórakoztatta az est nemzetközi közönségét, hogy azt Cannes, Velence és Berlin hasonló rendezvénye is megirigyelhetné. A világ leghumánusabb fesztiválja ez, itt nincs különbség a stoppal vagy limuzinnal érkező, sokcsillagos szállodában vagy sátortáborban lakó filmrajongók között, egy óriási család tagjává válik, aki jeggyel (vagy vetítés előtt öt perccel jegy nélkül) lépi át a fesztiválpalota küszöbét. Jiří Bartoška, a rendezvény igazgatója szintén siheder korában, hátizsákos színésztitánként mozizott először Karlovy Varyban, ma pedig azt hangsúlyozza: húsz évvel ezelőtt, amikor átvette a fesztivál irányítását, úgy gondolta, elég, ha szmokingot ölt a megnyitóra. Aztán gyorsan rá kellett ébrednie: ahhoz, hogy a program a lehető legszínesebb és legkvalitásosabb legyen, neki és lelkes csapatának rengeteget kell dolgoznia.

Karlovy Vary ma fényes pont a világ legrangosabb fesztiváljainak térképén.

Tudja ezt Helen Mirren, az Oscar-díjas angol színésznő is, aki tavalyi vendégeskedését most egy szellemes kis horrorral köszönte meg, hogy a maga módján gazdagítsa a fesztiválklipek egyre gazdagabb sorát. Harvey Keitel, Miloš Forman, Danny DeVito, Věra Chytilová, Jiří Menzel, Andy Garcia, John Malkovich és Jude Law után most róla is készült egy pompás egyperces, amelyben a Kristályglóbuszt kezében tartó, üvegből fújt hölgyike ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint ő, a messze földön híres Királynő. Hab a tortán egy ilyen kis „házi filmecske”. Egyetlen percben egy rövidke történet. Esetünkben: Helen Mirren nem tudja kitenni a polcra a Karlovy Varyban kapott díjat, mert a szobor túl magas, nem fér be a kiszemelt helyre. Vissza is kerül szépen a dobozba, ám reggelre, még ha nem is egyenesen, az üveghölgy a polcon áll. De hogyan került oda, ha még Olga, a bejárónő sem tudja? Másnap a konyhaszekrényben talál helyet magának, ami ugyancsak meglepő, hiszen senki sem tette oda. A titokra éjjel derül fény, amikor Helen Mirren arra ébred: felpattant a doboz zárja.

Martin Krejčí forgatta a filmet alig másfél óra alatt, mert csak ennyi idő állt a rendelkezésére a világhírű színésznő elfoglaltsága miatt. Egy ódon hangulatú, háromszintes londoni házban vették fel a jeleneteket úgy, hogy minden szinten egy-egy kamera várta Helen Mirrent, hogy még a beállítással se veszítsen időt a rendező és operatőre. Az eredmény önmagáért beszél. Csakhogy a korábbi helyzetektől eltérően itt most nem a humor, hanem a horror viszi a prímet.

Rímelve a Prágában látható Marilyn Monroe-kiállításra, Karlovy Vary is fejet hajtott Hollywood legendás dívája előtt. A fesztiválpalota belső „nagy falán” a platinaszőke sztár tizenhat érzéki portréja egyértelműen utal arra, hogy ez a tüneményes, minden porcikájával a csábítás magasiskoláját képviselő szexistennő ma is „elemi ösztönöket” ébreszt az emberekben.

Meglehet, hogy furcsán hangzik, ám ugyanez még mindig elmondható John Travoltáról is, aki kiemelkedő művészi teljesítményéért, az egyetemes filmművészet értékeinek gyarapításáért kapott Kristályglóbuszt a hollywoodi berkekben is elismert nyugat-csehországi fesztiválon. Téved, aki azt képzeli: Travolta már a múlté, akárcsak a Szombat esti lázban viselt piros ingje vagy fekete bőrdzsekije. Tarantino Ponyvaregényének hála Travolta csillaga ma is erős fénnyel ragyog az amerikai filmgyártás egén. De bármekkora sztár is, teljesen hétköznapi viselkedésével egy szerény, elérhető, józan gondolkodású ember benyomását kelti, kinek személyiségében semmiféle negatív elváltozást nem okoz, hogy mindenütt a világon tomboló tömegek ünneplik. Félszeg mosolyával, finom beszédstílusával pillanatok alatt megnyeri magának azokat is, akik a Pomádé óta már csak a fehér zoknijára és a lakkcipőjére emlékeznek. Az a Travolta nem ez a Travolta. A különbséget zongorázni lehet.

Arra a kérdésre pedig, hogy színészileg hol tart pillanatnyilag, a Killing Season című horrorisztikus elemekkel átszőtt, új amerikai film ad pontos választ. Rendezőjének, Mark Steven Johnsonnak köszönhetően pályája során először került össze Robert De Niróval. A történet szerint mindketten megjárták a boszniai háborús poklot, De Niro amerikai, Travolta szerb veterán. A számlát azonban még csak most fogják kiegyenlíteni, évekkel a szörnyű események után. Parádés alakítást láthatunk mindkét fél részéről. Igazi nagyvadak véres párharca zajlik a vásznon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?