Tragédia a rockfesztiválon

dd
Houston |

Káoszról és túlzsúfoltságól számoltak be azok a résztvevők, akik ép bőrrel megúszták a hétvégi Astroworld fesztivált Houstonban. A tömeg nyolc embert agyontaposott, több százan szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket Travis Scott fellépése alatt. Ez az USA huszonegyedik századi történetének legsúlyosabb fesztiváltragédiája. 

 Huszonöten kórházba kerültek, közülük 11 fiatalt újra kellett éleszteni, több mint 300 könnyebb sérültet helyben láttak el. Egy fesztiválozó már be is perelte a szervezőket, egymillió dollár kátrérítést követelve, mivel szerinte előre látható és megelőzhető lett volna a tragédia. Ez a fiatalember lavinát indíthat el. De nézzük, mi történt. 

Helyi idő szerint péntek este kilenc után egyre többen közelebb akartak kerülni a színpadhoz, előre tolva a tömeget. A nagy nyomás hatására sokan elvesztették egyensúlyukat és a földre kerültek, társaik pedig átestek rajtuk. A középen rekedtek eközben kifelé igyekeztek a tömegből, még nagyobb tumultust okozva. 
A fő attrakciónak számító Travis Scott-koncert kezdetére ötvenezren zsúfolódtak össze a színpad előtt. A veszélyt nemcsak a szervezők észlelték, hanem a rapsztár is, aki többször leállította a koncertet, hogy nyugalomra intse rajongóit. Ez azon-ban nem segített, az előrenyomuló tömeget nem lehetett megállítani, egyre többen sérültek meg, veszítették el eszméletüket, és kitört a pánik. Többen a kameraállványokra kapaszkodtak fel, onnét integetve kértek segítséget. A koncert negyven perc után félbeszakadt, ezután már csak a kétségbeesett ordítozás és sírás hallatszott. 
A helyszínen kiépült egy tábori kórház, ahol a kisebb zúzódásokkal érkezőket ellátták, egy houstoni hotelben információs központ létesült azok számára, akik nem tudtak kapcsolatba lépni hozzátartozóikkal. A halálos áldozatok nevét és korát sokáig nem hozták nyilvánosságra, illetve egymásnak ellentmondó információk keringtek. A tegnapi hivatalos tájékoztatás szerint a legfiatalabb áldozat 14 éves volt, a legidősebb pedig 27. 
A rendőrség a helyszínen készült videókat vizsgálja, a közösségi oldalakat ellepték a fesztiválozók beszámolói. A hatóságok szerint ezeket nem szabad készpénznek venni, ám a sokszor ismétlődő állításokat kivizsgálják. Ilyen például az, hogy a helyszíni egészségügyi személyzet egy része nem volt szakképzett, még pulzust mérni sem tudtak, vagy hogy a biztonságiak ignorálták a tömegből érkező első segélykiáltásokat. 
Már a délután készült videókon és fotókon látszik, hogy nyitáskor is akadtak problémák. A beengedésnél sokan nem voltak hajlandóak sorban állni és a fémkordonokat ledöntve jutottak be fesztivál területére. Odabent sokan zsúfoltságra panaszkodtak, annak ellenére, hogy hivatalosan ugyanannyi jegyet adtak el idén, mint a két korábbi évben.

d

A fesztivál kapacitása 50 ezer fő volt, ezt a terület nagyságához mérten állapították meg. Ám a résztvevők valós számát egyelőre senki sem tudta megmondani, ahogy azt sem, hányan jutottak be jegy nélkül a kordonok ledöntésekor. Hiába állt rendelkezésre nagy terület, a fő koncertre mindenki kíváncsi volt, ezért keletkezett sűrű tömeg a színpad előtt.
Travis Scott nemcsak headlinerként szerepelt a programban, hanem ő az Astroworld alapítója és tulajdonosa is. Azaz elsősorban az ő rajongói érkeztek a rendezvényre. Az eredetileg egynapos fesztivál Scott 2018-as albumának címét kapta, a látványelemek is az album borítóját idézik. Eddig két alkalommal rendezték meg, 2018-ban és 2019-ben, tavaly a pandémia miatt elmaradt, idén kétnaposra tervezték, olyan sztárokkal, mint az Earth, Wind & Fire, 21 Savage, a Tame Impala, Bad Bunny, SZA vagy Young Thug. 
Sikeres vállalkozásról van szó, már az első évben elővételben elfogyott 35 ezer jegy, mielőtt még bejelentették volna a fellépőket. A következő Astroworld szintén telt házas lett, a helyszínen már nem árultak jegyeket, ahogy idén sem. Travis Scott szombaton közleményben tudatta, hogy mélyen le van sújtva a történtek miatt, mindenben együtt kíván működni a hatóságokkal, valamint kész anyagi segítséget nyújtani az áldozatok családjainak. Egyelőre nem tudni, felelősségre vonják-e a rapsztárt mint a fesztivál tulajdonosát, a nyomozás a helyi sajtó szerint hónapokig eltarthat. Az első körben azt vizsgálják, elegendő biztonsági embert alkalmaztak-e a szervezők, illetve mennyire volt biztonságos a helyszín elrendezése. 
Ez a huszonegyedik század legsúlyosabb fesztiváltragédiája az Egyesült Államokban. Európában legutóbb 2000-ben a dániai Roskilde fesztiválon taposott agyon a tömeg kilenc fiatalt a Pearl Jam koncertjén – ezt az eset részben felderítetlen maradt, a jegyzőkönyvbe annyi került, hogy valószínűleg az esőzésektől felázott, csúszós talaj okozta a tragédiát. Ezt követően tiltották be az európai fesztiválokon a crowdsurfinget (amikor a tömeg a levegőbe emel és kézről kézre ad, azaz „szörföztet” egy-egy embert). 
Nálunk az eddigi legsúlyosabb fesztiváltragédia 2009-ben történt a trencséni Pohodán, amikor az erős viharban összedőlt koncertsátor alatt két ember életét vesztette, és több mint hatvanan megsérültek. Az ügyben csak 2018-ban született ítélet, a bíróság a sátrat építő német cég felelősségét állapította meg, és nagy összegű kártérítésre kötelezte őket.

dd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?