Tóth Tibor: Furcsállom, hogy csak mi maradtunk ki

<p>&bdquo;Ellentétben a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiváljának eredetileg meghirdetett programjával a Komáromi Jókai Színház nem koprodukciós partnere a Soproni Petőfi Színház Ingmar Bergman: Őszi szonáta című produkciójának.&nbsp;</p>

Mivel más előadással nem kapott meghívást, ezért ebben az évben nem vesz részt a fesztiválon.” 

Ez áll a komáromi színház tegnap kiadott szűkszavú közleményében, amely az előző napon közzétett – majd visszavont – nyilatkozatot helyettesíti. Abban a színház nehezményezte, hogy nem hívták meg a határon túli magyar színházak reprezentatív fesztiváljára. Az ügy hátteréről Tóth Tibor komáromi direktort kérdeztük.  Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója lapunknak úgy fogalmazott, sajnálatos félreértés, hogy a Jókai Színház kimaradt a fesztivál idei programjából, az Őszi szonátát több társulat – köztük a komáromi – közös munkájaként válogatták be.  
Az Őszi szonáta a soproniak előadása, mi annyiban voltunk partnerek, hogy vállaltuk, az előadást vendégként Komáromban is befogadjuk. Egy fesztivál válogatójának – ha következetes, koncentrált munkát végez – tudnia kell, mit jelent a koprodukció, és fel kellett volna tűnnie neki, hogy az Őszi szonátában egy komáromi alkotó sem volt. Egyébként is megalázó megoldásnak tartanám, hogy nem saját, önálló előadással hívták meg a Jókai Színházat a határon túli színházak fesztiváljára. És hogy egyedüliként mi maradtunk ki a rendezvény programjából, azt továbbra is furcsállom.  
Nem lehetséges, hogy a fesztiválra válogató Balogh Tibor szakíró azért vélte megoldásnak az Őszi szonátát, mert a Jókai Színház idei évada csonkára sikeredett, miután a Miller-bemutató elmaradt?  
A válogatás szempontjából releváns időszakra négy bemutatónk esett: a múlt évad végéről az Álszentek összeesküvése és A dzsungel könyve, az idei évadból a Börtönkarrier és a Tisztújítás. Azt gondolom, bármelyik előadásunk megállta volna a helyét a fesztiválon: az Álszenteket játszottuk már a budapesti és a pozsonyi Nemzetiben, szerintem a kisvárdai versenyprogramba is belefért volna. De ha ez nem, akkor például A dzsungel könyve vagy a Börtönkarrier mehetett volna a szórakoztató jellegű off programba. Szervezőként senki sem kötelezhető arra, hogy meghívjon egy előadást, de ha nem vagyunk méltók rá, akkor ezt mondják ki, és ne beszéljünk mellé. 

Ha nem egy „sajnálatos félreértés” és nem is a fesztiválképes előadás hiánya az oka a most kialakult helyzetnek, akkor mi? 

Erre csak a válogató tudná megadni a pontos választ. Nem sejtek összeesküvést. Úgy látom, elég széles szakmai, ideológiai, esetleg színházpolitikai elvárásnak igyekezett eleget tenni az idei szervezés. Lehet, hogy az összes határon túli magyar, 8 magyarországi és 1 bukaresti román színház mellett számunkra már nem maradt hely. (as)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?