Török–német viszály a letartóztatott újságíró miatt

Felháborodással fogadták Németországban, hogy előze-tes letartóztatásba helyezték Isztambulban a Die Welt című német konzervatív lap német-török kettős állampolgárságú törökországi tudósítóját.Berlin.

Felháborodással fogadták Németországban, hogy előze-tes letartóztatásba helyezték Isztambulban a Die Welt című német konzervatív lap német-török kettős állampolgárságú törökországi tudósítóját.

Berlin. Sigmar Gabriel, a német külügyi tárca vezetője bekérette a minisztériumba Törökország berlini nagykövetét, az Isztambulban letartóztatásba helyezett Deniz Yücel török származású német újságíró ügyében. A Die Welt lap tudósítója elleni fellépés miatt Joachim Gauck német államfő is bírálta a török vezetést. Gabriel a nagykövettel lefolytatott beszélgetést követően közölte, a Die Welt törökországi tudósítójaként dolgozó újságíró előzetes letartóztatása erőteljesen megterheli Berlin és Ankara viszonyát. A két ország viszonya az egyik legnagyobb szakítópróba előtt áll – jelentette ki. Gabriel szerint a török nagykövetnek világosan tudomására hozták, nagyon nagy eltérések vannak a két ország között a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülését illetően. Gabriel arra is figyelmeztetett, hogy a Yücel-ügy „végtelenül” megnehezíti a jó viszonyok kialakítását Törökország és Németország, valamint Ankara és az EU között.

A Die Welt szerint Yücelt a török–kurd konfliktusról és a tavalyi puccskísérletről írt cikkei miatt vették őrizetbe. Mustafa Cakar vizsgálóbíró a kihallgatáson a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a gülenista mozgalom számára végzett propagandatevékenységgel vádolta a tudósítót – írta a lap. Ankara mindkét csoportot terrorista szervezetnek tartja. A német lap arról írt, hogy a vizsgálati fogságot elrendelő török bíró állítólagos bizonyítékként az újságíró egy korábbi, a PKK-vezetővel 2015 augusztusában folytatott interjúját hozta fel. Emellett azzal is megvádolták Yücelt, hogy a 2016. július 15-i sikertelen államcsínykísérletet követően két nappal arról írt: egyelőre nem sikerült tisztázni, hogy kik állnak a puccskísérlet mögött. A bíróság szerint ezzel Yücel arra utalt: szerinte nincsenek egyértelmű bizonyítékok, hogy a puccskísérletért Fethullah Gülen muzulmán hitszónok és szervezet lenne a felelős. Ankara az Egyesült Államokban élő Gülent vádolta az összeesküvés kitervelésével.

Több német nagyvárosban, így Berlinben és Lipcsében is aktivisták tüntettek, követelve az újságíró szabadon engedését. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?