Több mint negyven éve alakult a Sarló Citerazenekar

Nyárasd |

<p>Több mint négy évtizede működik a nyárasdi Sarló citerazenekar.</p>

Az évek folyamán legalább száz citerás fordult meg a csoportban. A jelenlegi tagok bíznak a hagyomány folytatásában. A Sarló Citerazenekar 1973-ban alakult. A csallóközi községben sokan citeráztak. A mezőgazdasági munkák befejezése után hat férfi úgy döntött, zenekart alapít, és együtt szórakoztatja a közönséget. A tagok többsége földműves volt, ezért választották a Sarló nevet. Az évek során más összefüggésben is felmerült a sarló, de a citerások elhatárolódtak a pártszimbólumtól. Megalakulásuk után egy évvel már sikeresen szerepeltek a Tavaszi szél vizet áraszt népzenei verseny járási döntőjében és felléphettek a pozsonyi kerületi fordulóban. A zenekar számos versenyen megmérettette magát. Nemcsak a hazai, hanem a magyarországi szakmai közönségnek is bemutatkoztak. Többször megnyerték a Tavaszi szél vizet áraszt és a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedők fődíját, a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) többször aranysávos besorolással díjazta a zenekart, egy ideje azonban nem versenyeznek. Az évtizedek alatt megváltozott a zenekar összetétele, a vonószenekarok mintájára hangszerelt népzenét adnak elő. Van prímcitera, kontrás-, tenor-, basszus- és bőgőcitera is, ennek köszönhetően többszólamú zenei műveket is játszanak. A népzene mellett Egressy Béni Klapka indulója, Chrapentier Te Deumja, Brahms magyar táncai is hallhatók a Sarló előadásában. A tagok elmondták, a minősítő versenyeken nem díjazzák a többszólamú citerazenét, ezért az ezredforduló óta inkább népzenei fesztiválokon, citeratalálkozókon, kulturális rendezvényeken szerepelnek. Jelenleg hat zenész alkotja a zenekart. A tagok létszáma nem állandó, korábban előfordult, hogy 13-an is játszottak egyszerre a Sarlóban, de arra is volt példa, hogy csak hárman. A zenekar tagjai büszkék arra, hogy 42 éve megszakítás nélkül működik a csoport és remélik, hogy legalább ennyi idő áll még a Sarló Citerazenekar előtt. Legközelebb az Alsószeli Magyar Dalkör Férfikarát mutatjuk be.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?