50 év citeratörténelem a Sarló együttessel

E fél évszázadban végig töretlen lelkesedéssel meneteltek előre (A szerző felvétele)
Nyárasd |

Nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg a Sarló citerazenekar 50 éves jubileumáról a nyárasdi kultúrházban.

A kultúrházba érkezőket kiállítás fogadta, az évek során kiérdemelt oklevelek, elismerések, a társulat élményeiről készült fotók elevenítették fel az elmúlt fél évszázad történetét.

Az egész estés előadást több téma és gondosan összeválogatott dalcsokrok köré építették és a programot is úgy állították össze, hogy a zenei blokkok közötti ünnepi beszédek mellett egy-egy érdekes információt is megtudhattunk a citerazenekar gazdag múltjából. A rendezvény kezdetén Bacsó László, Nyárasd polgármestere érkezett a színpadra. Felszólalásában elmondta, hogy Nyárasd község is jubilált idén, ugyanis első történelmi említésének 910. évfordulóját ünnepelték és ez alkalomból az év során már több díszpolgári címet is kiosztottak, valamint több jubiláló szervezet, intézmény és csoportosulás is polgármesteri díjban részesült.

„Sokszor mondják, hogy a magyar kultúrát ápolni kell, én azt mondom, hogy a magyar kultúrát művelni és megélni kell”

– hangsúlyozta a polgármester, majd átadta a már korábban odaítélt polgármesteri díjat a fél évszázados és azóta is folyamatosan aktív Sarló citerazenekarnak.

Szakmaiságukról számos elismerés és díj árulkodik (A szerző felvétele)

A jubileumi ünnepség során elhangzott, hogy az együttes munkálkodásai már 1973-ban megkezdődtek és mai mai napig hűek a hagyományaikhoz. Szlovákiában, azon belül is a Felvidéken mindössze három citerazenekar mondhatja el magáról, hogy már 50, vagy közel 50 éve működik. A nyárasdi Sarló citerazenekar alapító tagjai Kovács Gyula, a zenekarvezető, Angyal József, Kulcsár István, Kovács János, Nagy Alajos és Csölle József, köcsögdudás voltak. Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke is méltatta a zenekart, külön megköszönte mindazoknak, akik bármiféle módon segítették az együttest.

„Engedjék meg, hogy a segítők közül két nagy nevet megemlítsek, Ág Tiborét és Huszár Lászlóét, akikre ugyancsak büszkék lehetünk. Az, hogy egy citerazenekar öt évtizeden keresztül megőrzi a folyamatosságot, ehhez olyan lelkes vezetők és remek emberek szükségeltetnek, akik nélkül nem lehetett volna ilyen sikeresen teljesíteni. A tagok családtagjainak is köszönettel tartozunk”

– mondta el Bárdos Gyula.

A zenekarban eleinte kevesen voltak olyanok, akik tudtak kottát olvasni, ezért nagyon fontos volt a zenekari vezetők személye és megfelelő képzettsége. Ilyen támogató patrónusa volt az együttesnek a fél évszázad során Juhos Julianna, Kürthyné Baráth Ildikó, Kovács Edit és Nagy Iván, akik szakmai segítséget nyújtottak a tagoknak. A zenekar egykori vezetői az 50 év során Kovács Gyula, Rajkovics Alfréd, Kovács Alfréd, Hamran László és Házi Lajos voltak. Jelenlegi vezetőjük Balogh László, aki már csaknem 40 éve a Sarló citerazenekar tagja. A művészeti vezetők irányították a zenekart a színpad mögött, akik ők törődtek a művészi részletekkel, miközben a zenekarvezetők a színpadon és a közönség előtt vezényelték a csapatot. A vezetők szervezték a fellépéseket, hangolták fel a hangszereket, irányították a próbákat és ők voltak azok is, akik a citerajátékot és az egyes műveket megtanították a többieknek.

Az ünnepség során összesen 7 dalcsokorral és 4 vendégelőadóval álltak színpadra (A szerző felvétele)

A citerazenekar vezetője Balogh László már 39 éve tag és ebből 29 éve vezeti a csoportot.

„Az 50 évből arra vagyok a legbüszkébb, hogy ma még mindig itt vagyunk és nem szakadt meg a tevékenységünk. A zenekar mindig működött és volt több olyan pillanatunk is, ami kifejezetten örömteli volt”

– válaszolta Balogh László az Új Szó olvasóinak. Számtalan érdem, oklevél, szakmai díj büszke tulajdonosai, melyeket több lépcsőben nyertek el. Ezek a versenyek, melyekbe bekapcsolódtak, többnyire két éves ciklusban ismétlődnek, vannak elődöntői, középdöntői, majd döntői, amikre folyton-folyvást készültek. Az összes díjra, az arany mellett a bronz fokozatokra is nagyon büszkék. „Jövőbeni terveink közt szerepel, hogy ha elnyerjük a támogatást, amit megpályáztunk, akkor a jubileumi koncert anyagából egy stúdiófelvételt szeretnénk készíteni. Távolabbi jövőben pedig szeretnénk fiatalokat bevonni az együttesbe. Legyen, aki tovább viszi a Sarló nevet és ne csak 50, hanem 100, 120 jubileumot ünnepelhessen a formáció” – tette hozzá. „Nagyon hálás vagyok mindenkinek, akik valamilyen formában támogatták az ünnepségünket, vagy akár csak eljöttek és tapsoltak nekünk a koncerten” – mondta a zenekarvezető.

A középen játszó citerás Balogh László, zenekarvezető (A szerző félvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?