Tíz jó tanács, hogy a mosogatás úgy menjen, mint a karikacsapás

Az étel elkészítésekor, illetve étkezés után felhalmozódik a mosatlan edény. A mosogatás a legkellemetlenebb házimunkák közé tartozik, de tapasztalt háziasszonynak, aki ismer ezzel kapcsolatban néhány fortélyt, a mosogatás sem jelent gondot.

Az étel elkészítésekor, illetve étkezés után felhalmozódik a mosatlan edény. A mosogatás a legkellemetlenebb házimunkák közé tartozik, de tapasztalt háziasszonynak, aki ismer ezzel kapcsolatban néhány fortélyt, a mosogatás sem jelent gondot. A tányérokat, az evőeszközöket és a poharakat lehetőleg rögtön, az étkezés befejezése után mossuk el, hogy az ételmaradék ne száradjon rájuk. Praktikus dolog, ha sorrendet készítünk:

1. Eltávolítjuk az ételmaradékot, és osztályozzuk a mosogatnivalót.

2. Először mindig a poharakat mossuk el, ezután kerül sor a tányérokra, evőeszközökre, a végére maradnak a fazekak, lábasok, serpenyők stb. Ehhez a művelethez jó meleg vízre van szükségünk, valamint mosogatószerre, mely oldja a zsírt. A mosogatószerek azonban kezünk bőrét is zsírtalanítják, ezért ajánlatos gumikesztyűt használni (nemcsak azoknak, akiknek érzékeny a bőrük!).

3. Az elmosott edényt mindig folyó víz alatt öblítsük le, hogy a további használat alkalmával szervezetünkbe ne kerüljenek be a mosogatáshoz használt vegyi anyagok. Ha az utolsó öblítővíz elég forró volt, az edény gyorsan megszárad törülgetés nélkül is.

4. A gondos törülgetés ugyanis nemcsak felesleges, hanem helytelen is. Hiszen nincs lehetőségünk arra, hogy minden alkalommal frissen mosott és vasalt konyharuhát használjunk. Ha a törlőt már másodszor használjuk, a csészékre, edényekre betegségek csírái kerülhetnek.

5. Ha nagyon odaégettünk valamilyen ételt az edény aljára, és nincs kéznél megfelelő tisztítószer, szórjuk be vastagabb réteg sóval. Két-három óra múlva az odaégett réteg könnyen elválik az edény falától. A vasedényeket, mint pl. a palacsintasütő, mosogatás után – a többi edénnyel ellentétben – eltöröljük és bekenjük vékony réteg olajjal, hogy ne rozsdásodjanak. A következő használat előtt az olajat eltávolítjuk forró vízzel.

6. Ha halat készítettünk, mosogatásnál ecetes forró vizet használjunk, mivel az ecet eltünteti az olykor kellemetlen halszagot.

7. A húsdarálót soha ne szárítsuk a forró sütőben. Szedjük szét, megfelelő mosogatószerrel forró vízben mossuk el, majd forró folyó víz alatt öblítsük el. Rakjuk össze, és daráljunk át rajta egy darab tiszta papírt.

8. Az üvegpoharak rendkívül fényesek lesznek, ha meleg sós vízben mossuk el őket, hideg vízzel leöblítjük, és tiszta, puha ronggyal kitörölgetjük.

9. Ha termoszt mosunk, melyben tea, tej, esetleg más tejes ital volt, megtöltjük forró vízzel, melybe szódabikarbónát teszünk. Negyed óra múlva hideg vízzel kiöblítjük és eltesszük – nem zárjuk le!

10. Legvégül: ha már gondosan letakarítottuk a tűzhelyet, kisúroltuk a sütőt, a mosogatódézsát, kimostuk a mosogatószivacsot vagy -kefét, fellélegezhetünk, és bekenhetjük a kezünket megfelelő hidratálókrémmel. (béres)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?