Tiszta szívvel érkeznek

Karlovy Vary |

<p>Woody Allen, Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar. Karlovy Vary ma kezdődő, immár 51. filmes mustrája parádés menüt kínál. Az említett nagy triumvirátus legfrissebb munkáit versenyen kívül láthatja a messze földön híres nyugat-csehországi fürdő-városba érkező közönség.</p>

Cannes, Berlin és Velence mellett Karlovy Vary Európa negyedik A-kategóriás fesztiválja, családias hangulatát tekintve viszont kétségtelenül a lista élén áll. Szervezői ugyanis rengeteget tesznek azért, hogy a nézők – a hátizsákkal érkező középiskolások és egyetemisták népes seregétől egészen a szépkorú filmes ínyencekig – tíz napig jól érezzék magukat a városban, függetlenül attól, hogy hány vetítésre sikerül bejutniuk. Karlovy Vary szereti a vendégeit, a mozi megszállottjait. Azon kevés fesztiválok egyikével dicsekedhet, ahol személy szerint még az elnök is díjazhat valakit a neves alkotók táborából. Ebben az évben ezt az elismerést Charlie Kaufman, napjaink egyik legismertebb (forgatókönyvíróként Oscar-díjas) rendezője és producere kapja, aki olyan művekkel gazdagította az egyetemes filmművészetet, mint az Egy makulátlan elme örök ragyogása vagy legutóbb az Anomalisa. A fesztivál életműdíját is amerikai művész kapja. A több mint száz filmben szerepelt Willem Dafoe, akit elsősorban a Jézus utolsó megkísértéséből, A szakaszból vagy az Antikrisztusból ismerhet a közönség. Most Pier Paolo Pasolini szerepében mutatkozik be Abel Ferrara rendezésében, amely a huszadik század egyik legjelesebb olasz gondolkodója, filmművésze, írója és költője életének utolsó napját rekonstruálja.

A versenybe idén is két cseh alkotást soroltak be, bár Jan Hřebejk A tanítónő című munkája szlovák–cseh koprodukcióban született. A történet ugyan a nyolcvanas évek szocialista iskolarendszerét idézi meg, a diákok és a szülők felett egyaránt zsarnokoskodó tanítónő esete sajnos azóta sem példátlan. A film szereplői között két szlovákiai magyar színész is kiemelkedő feladathoz jutott. Hřebejk Oscar-jelölt filmje, az Élet mindenáron után Kassai Csongor másodszor dolgozhatott napjaink egyik legjelesebb és legtermékenyebb cseh filmrendezőjével, Bandor Éva – a folyamatosan feszültségben tartott kamasz fiú anyjaként – most került először az alkotó szűkebb csapatába. A másik cseh versenymű a nemrég elhunyt Jan Němec (a hatvanas évek cseh filmiskolájának egyik vezéregyénisége) opusa, A Király-szőlőhegy farkasa, amelyben – a rendező alteregójaként – Jiří Mádl éli meg ugyanazokat a helyzeteket (még a 68-as cannes-i fesztivál botrányát is), amelyek Němec pályáján meghatározó eseményekké váltak.

Figyelemreméltó alkotással versenyeznek majd a románok, a spanyolok és az olaszok is. Catalin Mitulescu egy bukaresti házaspár magánéletébe enged betekintést, amikor is a férfi elhagyja a családját. Olaszországban, kávéházi felszolgálóként próbál jobb anyagi helyzetet teremteni otthon maradt szeretteinek. Már egy éve van távol, amikor egy nap a feleség úgy dönt, nem fogadja férje telefonhívását. Aminek természetesen komoly oka van. Az Új bőr című spanyol film családi tragédiával kezdődik. A kilencéves Gabriel apjával és nagybátyjával megy fel a hegyekbe, ahol az apa meghal, a fiú elveszik, a nagybácsi napokig keresi, de nem találja meg. A történet nyolc évvel később folytatódik, nem akármilyen fordulattal. Roberto Ando olasz rendező három évvel ezelőtt már részt vett a versenyben. Most új filmjével, a Toni Servillo főszereplésével készült Gyónásokkal küzd meg a Kristályglóbuszért. Főhőse egy karthauzi szerzetes, aki utolsóként beszélt a Nemzetközi Valutaalap különös körülmények között meghalt vezetőjével. Salus, a szerzetes azonban nem hajlandó rendőrségi vallomást tenni beszélgetéseik tartalmáról.

A magyar filmgyártás két alkotással képviseli magát Karlovy Vary idei seregszemléjén. Till Attila Tiszta szívvel című munkája, amelyben két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekes székes bérgyilkossal, az East of the West kategóriában mutatkozik be. Nem sokkal a nagy sikerű magyar premier után ez lesz a film első nemzetközi megmérettetése. Hajdu Szabolcs (Fehér tenyér, Bibliothéque Pascal, Délibáb) legújabb rendezése, az Ernelláék Farkaséknál tizenegy másik filmmel került be a játékfilmek versenyébe. Az állami támogatás nélkül, minimális költségvetéssel készült mű két, egymástól eltávolodott család váratlan találkozása, majd kényszerű együttléte által felszínre törő konfliktusok egész sorát vetíti elénk.

A ma este induló fesztivál nyitófilmje Sean Ellis pár héttel ezelőtt elkészült Anthropoidja, amely a Reinhard Heydrich elleni prágai merényletet idézi meg parádés szereposztással. Az angol–cseh koprodukcióban, eredeti helyszíneken forgatott film két főszerepét, a cseh és a szlovák merénylőt, a két, bátorsága révén legendás hőssé vált ejtőernyőst Jamie Dornan és Cillian Murphy alakítja. Ez lesz a várva várt történelmi akciófilm világpremierje, amellyel nagy kasszasikerre számítanak az alkotók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?