Természetes folyamat

Kötődések jeligére: „7 éve vagyunk házasok, van egy ötéves fiunk és egy hároméves lányunk. Nagyon kiegyensúlyozott kapcsolatban élünk, férjemmel szinte mindent megbeszélünk. A kisfiam miatt írok, aki állandóan rajtam csüng, mindig puszilgat, gyakran a mellemet simogatja, szinte úgy néz rám, mint egy férfi. Az apjától fél, bár szereti őt, hiszen gyakran együtt játszanak. Normális-e ez, hogy ennyire kötődik hozzám a gyerekem?”

A kisfia kötődése Önhöz természetes és normális. Amint a gyermek megkülönbözteti a nemeket, saját magát is kezdi a nemének megfelelő csoportba besorolni. A fiú észreveszi, hogy inkább az apjára, a lány pedig azt, hogy inkább az anyjára kezd hasonlítani. A fiú próbálgatni kezdi az apjától átvett férfiszerepeket, a lány a női szerepeket próbálja ki. A fiú szeretne apja helyébe kerülni, szeretné elérni, hogy anyja csak őt szeresse, „feleségül” akarja venni, az apával szemben gyakran agresszív kívánságai keletkeznek, olyan intenzitással, hogy halálát is kívánja. A lány az anya helyébe szeretne kerülni, ő az apa szeretetéért és „szerelméért” rivalizál az anyával. Megjelenik a féltékenység, melyet az anya elleni agresszív kívánságok kísérnek. Az azonos nemű szülők iránti agresszív gondolatokat és fantáziákat mindig félelem kíséri, mivel megharagudhatnak érte a szülei, és elveszítheti őket, hiszen agresszív megnyilvánulásai ellenére őket szereti a legjobban. „A konfliktus drámai – írja Mérei Ferenc pszichológus. – A gyerek annak akar a helyébe lépni, akitől léte függ. Az ellen lázad, akihez kötődik. Minden indulata, emocionális színképének minden árnyalata mozgósítva van: kizárólagos igénye, szexuális izgalommal átszőve, agresszió és féltékenység megsemmisítő fantáziákkal, félelem a biztonság elvesztésétől. Szeretet és harag, vágy és szorongás.” Ezt nevezi Freud Oidipusz-konfliktusnak. Az Oidipusz-konfliktus nem egy valós helyzetet jelöl, hanem a gyermek fantáziáinak, vágyainak érzelmi irányultságát a 4–6. év közötti korban, amely indulatilag felfokozott. Az indulati konfliktusok a hatodik életév végére lecsendesednek, és a gyermek túljut a szexuális nyugtalanság okozta konfliktusokon. A nemi nyugtalanság lecsendesedésével a gyermek ez irányú érdeklődése háttérbe szorul, és a serdülőkorig szünetel. Kedves Asszonyom, semmi ok tehát az aggodalomra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?