Teo Gertler és Lugosi Dániel Ali is a Virtuózok győztese lett

tg

A komolyzenei tehetségkutató műsor döntőjének első és második részében összesen tizenegy fiatal produkcióját láthatták a nézők, nagy sikert arattak a visszatérők.

Az egyik ilyen nagy visszatérő volt a Virtuózokban 8 évesen feltűnt, mostanra 15 éves pozsonyi Teo Gertler: a Szlovákia színeiben induló hegedűs a Virtuózok idei nemzetközi évadában a győztesek közé került. Magyarországot idén három tehetség képviselte: a 11 éves zongorista, Balogh Ádám, a 15 éves hegedűvirtuóz, Abouzahra Mariam és a műsor 2014-es első évadának abszolút győztese, Lugosi Dániel Ali klarinétművész, aki 24 évesen szintén újra győzött.

Az 50 ezer euró összdíjazású versenyen minden évben országonként egy-egy győztest avatnak, emellett számos különdíj is gazdára talál. A 2024-es Virtuózok V4+ nyertese lett Lugosi Dániel Ali és Teo Gertler mellett a 12 éves lengyel Zarina Zaradna (hárfa), a 18 éves cseh Ondrej Toman (klarinét), valamint két ukrán tehetség, a 20 éves zongorista Timofij Zserebcov és a 9 éves énekes, Amelija Anyiszovics. A vendégül hívott, a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerült ukrán fiatalok kapcsán Ida Nowakowska műsorvezető tolmácsolta a műsorkészítők gondolatait: „A háborúban nem lehetnek győztesek, csak vesztesek. Épp ezért nálunk, itt a Virtuózokban ezt megfordítjuk, és mindkét fiatal ukrán versenyző megosztott első díjat nyert.”

Különdíjként fellépési lehetőséget ajánlott fel Keller András, Plácido Domingo, Miklósa Erika, Dimash és Gabriela Rachidi is. Hat fiatal szólista léphet fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével – a koncertet március 1-én nézhetik meg az érdeklődők a budapesti Zeneakadémia Nagytermében. Az idei felfedezettek közül többen pedig a május 23-i, a Virtuózok virtuózai című gálakoncertre kaptak meghívást a Müpába.

Plácido Domingo, a zsűri elnöke záróbeszédében elmondta, hogy a világon sehol nincs a Virtuózokhoz fogható kulturális, tehetséggondozó projekt fiatal hangszeresek számára. „Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy ennek részese lehetek, és figyelemmel kísérhetem a fejlődéseteket. Óriási felelősség ez számunkra, a zsűri tagjai számára, de rajtatok is nagy felelősség nyugszik, hiszen ti vagytok a klasszikus zene jövője” – fogalmazott a világhírű operaénekes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?