Taroltak a rétisasok

Pozsony |

<p>Magyar versenyfilm, Török Zoltán Vad Magyarország című alkotása kapott fődíjat természetfilm kategóriában a héten zajlott Ekotopfilm fesztiválon.</p>

Az 1975 óta megrendezett nemzetközi seregszemle elsősorban a tudományos ismeretterjesztő filmek, dokumentumfilmek, publicisztikai alkotások készítőinek kínál bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget, de külön kategóriákban indulnak a gyermekek számára készített oktatófilmek és a rövid klipek is. Idén az előzsűrizést követően 19 országból 103 film került a versenyprogramba.

Az Ekotopfilm különlegessége, hogy a szűk szakma mellett a nagyközönség is ingyen megtekintheti a filmeket. A vetítések idén is jelentős érdeklődés mellett zajlottak, a diákok pedig rendhagyó tanítási órák keretében jártak moziba. A filmeket további öt szlovákiai városban, valamint Prágában is levetítik a közönségnek, a külföldi televíziós csatornák szakemberei is szívesen járnak Pozsonyba válogatni.

Török Zoltán filmje az idei Magyar Filmszemlén debütált, ahol ismeretterjesztő kategóriában elnyerte a fődíjat, azóta hat további fesztiválon díjazták. Pozsonyban számos egzotikus helyszínen forgatott, nagy költségvetésű produkciót is maga mögé utasított.

A Vad Magyarország forgatása két és fél évig tartott, a végeredmény pedig amellett, hogy szemet gyönyörködtető, történetbe ágyazva mutatja be a mocsárvidék lakóit. Egy rétisas-fészekalj sorsán keresztül repít végig bennünket Magyarország vizes élőhelyein. Kalandozunk szürkemarhagulyával a Hortobágyon, a Balatonnál találkozunk az ívóhelyükre tartó hatalmas balinokkal, a gemenci erdőben pedig vidrákkal, harcsákkal és táncoló szarvasokkal. Az amerikai Bruce Bucklin zsűrielnök szerint elsősorban az alaposság, az apró részletek iránti fogékonyság és a téma újszerű, izgalmas megközelítése végett aratott sikert a magyar film Pozsonyban. „Az Ekotopfilm kategóriagyőztes filmjei közül ez volt az egyetlen, amelynek értékelésekor teljes egyetértés született a kilenctagú nemzetközi zsűriben: valamennyien első helyre javasoltuk” – árulta el a bírálóbizottság elnöke, aki szerint az Ekotopfilm mára a világ legrangosabb fesztiváljai közé lépett, amelyre egyre több elismert alkotó küldi el filmjeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?