Tarolt a Szerelem

<p>Michael Haneke Szerelem című filmje tarolt a 25. Európai Filmdíjak szombati máltai gálaestjén: ez lett a legjobb film, az osztrák alkotó elnyerte a legjobb rendezőnek, a film két főszereplője, Jean-Louis Trintignant és Emmanuelle Riva pedig a legjobb színésznek, illetve színésznőnek járó elismerést.&nbsp;</p>

Haneke már Cannes-ban is nagy sikert aratott a Szerelemmel: elvitte a legjobb filmnek járó Arany Pálmát. A film középpontjában egy egymást kamaszként szerető idős párizsi értelmiségi házaspár áll. Miután az asszony két egymást követő agyvérzésben megbénul és magatehetetlenné válik, férje nem hajlandó feleségét kórházba küldeni, hanem ő maga ápolja. 

A legjobb animációs film a cseh–német–szlovák koprodukcióban készült Alois Nebel lett – Tomáš Luňák képregényből készült, egész estés rajzolt drámája a közép-európai történelem két nagy törésvonalára, 1945-re és 1989-re reflektál.  A legjobb dokumentumfilmnek járó szobrot az Hiver nomade (Téli nomádok) című alkotás rendezője, Manuel von Stürler vehette át. A világ filmművészetében az európai film képviselőjeként véghezvitt munkájáért díjjal tüntették ki Helen Mirrent. Állva ünnepelték a vallettai gála vendégei az életműdíjjal kitüntetett Bernardo Bertoluccit. Az idős olasz rendező kerekes székben ülve vette át a díjat Marisa Paredes spanyol színésznőtől és Wim Wenderstől, az Európai Filmakadémia (EFA) elnökétől, akik az európai filmművészet legendás alakjaként, valódi filozófusként méltatták őt. (MTI, as)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?