Tankokkal játszani felnőtt módon

Horváth Viktor: Tankom

A Tankom főhőse egy óvodás, vagyis nem, tulajdonképpen egy főhadnagy. A Tankom főhőse gyakorta játszik műanyag katonákkal és miniatűr harckocsikkal, vagyis nem, tulajdonképpen végtelenül fontos politikai tárgyalásokon van jelen tolmácsként. A Tankom főhőse csak homályosan sejti, mi is lehet az a titokzatos szex, vagyis nem, szemérmetlenül szeretkezik levelezőtársnőjének az anyjával…
 

Most akkor mi van? 

Horváth Viktor regénye úgy működik, mint a népszerű optikai csalódások (kacsa vagy nyúl és a többiek): ha az egyik oldalról nézzük, akkor gyermekien naiv nyelvezetű, mérsékelten vicces krónikája 1968-nak, ha a másikról, akkor húsbavágó történelmi kérdéseket felvető szatíra, de bármelyiket is választjuk a kettő közül, a másik folyton bezavar, bevillan, és egy idő után bandzsítani meg émelyegni kezdünk tőle.

1968 augusztusában Magyarországról is megindultak a tankok, hogy a baráti országnak nyújtott internacionalista segítségnyújtás keretében megszállják Csehszlovákiát. A szlovákiai magyar olvasó egyfajta morális győztesként olvashatja ezt a szöveget, ő nem szállt meg senkit, őt szállták meg, akiknek a lelkiismeretükbe kell nézniük, azok a magyarországiak! Ez a hárítás a Tankom főhadnagyának is dicséretére válna, mert ez a főhős ugyan komoly tárgyalásokon tolmácsol, és ha kell, maga is beül a harckocsiba, de mintha nem fogná fel, mit cselekszik. Amolyan laktanyai Samko Táleként sodródik az eseményekkel, csak még kevesebb empátiát érzünk iránta, mint Samko Tále iránt, mert míg a Könyv a temetőről főszereplője deklaráltan debil (hát nem? hát de), a Tankom főhadnagya elvileg egy tekintélyt parancsoló tiszt – hacsak nem mégis egy óvodás.

 

Kapcsolódó cikkünk

Végül is óvodásnak lenni nem rossz, a felnőttek mindig megmondják, mi a jó és mi a rossz, és bár az ember nyilván korlátozva van számtalan dologban, legalább semmilyen felelősséget nem kell vállalnia. Nem nehéz látni a párhuzamot az óvodások és a szocialista hatalom által könnyen irányítható masszaként kezelt állampolgárok között. „Csak Isten lehetne felnőtt. De ő meg minek?” – olvassuk a Tankom függelékében az Apa szócikknél. Az Apák meghatározása pedig így kezdődik: „A Pártok első titkárai, KB-tagok, PB-tagok, megyei, városi, járási, községi, kerületi tanácsi párttitkárok…” Bezzeg Dubčeknek „csak az életszínvonalon, a demokrácián, a szabadságon és más demagóg ellenforradalmi szólamokon járt az esze. Nem valami felnőtt módon viselkedett.”

A főhős mindenre rátelepedő infantilizmusa a regény elején még zavaró, ahogy azonban közeledünk magához a megszálláshoz, az olvasó hálás érte, hogy ez a hang egy kis enyhülést hoz az egyre fokozódó politikai helyzetben. Az olvasmányélményen viszont sokat ront, hogy az egyik kulcsjelenetben mintha a szerző is időkelepcébe kerülne a szereplőivel együtt („az a kibaszott ruszki időszámítás”), és az is teljesen felesleges törekvés, hogy az egyik tiszt palóc kiejtését pontosan jelöli a szerző, főleg, hogy a zárt ë hangok helyét nem nagyon sikerült eltalálni…

De a Tankom így is fontos könyv – szórakoztató formában vet számot egy ritkán emlegetett történelmi felelősséggel.

Horváth Viktor: Tankom. Magvető Kiadó, 2017, 276 oldal.
 

Érdekes

Horváth Viktor: Tankom (részlet)

Ekkor megcsörrent a telefon, és mi mindketten felvettük a kagylókat. Brezsnyev fel volt dúlva.
– Látta már a Rudé Právo mai cikkét? – kérdezte Kádártól.
– Nekem éppen az imént fordították le. De hiszen ez borzalom. Ez árulás, ez ellenforradalom. Ez az imperialisták aknamunkája. De én gondoltam, gondoltam, hogy ez lesz. Már akkor gondoltam, hogy Dubčekkel baj lesz, amikor a múlt héten a megválasztása után azonnal autóba ült, és Prágából Bratyiszlavába száguldott egy jéghokimeccs miatt.
– Jéghoki?
– Dá, Dá. Slovan Bratislava – Torpedo Košice, a Zimný štadiónban; eredmény 11:9. Délelőtt még épphogy csak megválasztották első titkárnak, erre ahelyett hogy örülne, délután elutazik. Képes volt otthagyni a fontos pártügyeket egy meccs miatt, amikor személyi döntéseket, belpolitikai döntéseket és külpolitikai döntéseket kellett volna hoznia. Én már akkor gondoltam, hogy ez a Dubček egy… egy… egy léha, egy megbízhatatlan, egy… lumpenproletár.
Úgy robbant ki belőle ez a lumpenproletár, mint a gőz egy 424-es mozdonyból. 
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?