Táncosokkal teli parányi színpad

Jelentős események jegyében zajlanak az utóbbi esztendők a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes háza táján. Két évvel ezelőtt fennállásuk ötvenedik évfordulóját ünnepelték, tavaly Sárospatakon bekerültek a kiválóan minősített csoportok közé, s ennek (is) köszönhetően – jutalomképpen – háromhetes franciaországi turnén vettek részt.

Az idén is vár rájuk külföldi út: a szokásos fellépések mellett Belgiumba készülnek egy nemzetközi folklórfesztiválra, ahol Szlovákiát ők, míg Magyarországot egy békéscsabai szlovák együttes képviseli majd. A közelmúlt legfontosabb eseményének azonban mégiscsak az új bemutatójuk számít, amelyet először, immár hagyományosan, a hazai közönség láthatott.

Az ötlet, hogy az évet hazai bemutatóval kezdje az Ilosvai, hat évvel ezelőtt született. A kezdeményezés egyebek mellett azért is nevezhető dicséretesnek, mert a csoport fenntartója a helyi önkormányzat, a falu polgármestere, Snyír Ferenc pedig sokáig vezette is az együttest. Az új bemutató alkalmából mondott ünnepi köszöntőjében a polgármester Szent István király híres gondolatait idézte a vendégekről, hiszen az együttes tagjainak többsége nem nagyidai, hanem a környező falvakból verbuválódott. Jöttek táncos lábú fiatalok Szináról, Szepsiből, Buzitáról, Tornáról, Felsőláncról, sőt Kassáról is. Nem csupán magyarok ropják az Ilosvaiban a táncot, van köztük szlovák is. Az együttes kísérőzenekara a salgótarjáni Dűvő és a kassai Železiar.

A vendégfogadás jegyében fellépett a kassai Hornád néptáncegyüttes is, Mariana Svoreňová vezetésével. Az ünnepi bemutató a karácsonykor már látott betlehemes játék felelevenítésével kezdődött. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Nagyidán is az utánpótlás-nevelés a siker egyik záloga. Két éve a jubileumi gálaműsor legmeghatóbb jelenete volt, amikor a színpadon a nagycsapat mellett a legifjabb és a legidősebb nemzedék is felvonult. Ezúttal a Kis-Ilosvai mutatkozott be, a gyerekek Šnír Katalin és Fecske Renáta vezetésével somogyi gyermekjátékokat és táncokat adtak elő. Ezzel az összeállítással szerepelt a csoport Debrecenben a Nemzetközi Gyermekcsoportok Fesztiválján is.

Tavaly az Ilosvai közel harminc alkalommal lépett közönség elé. Jártak a franciaországi Bretagne-ban, Jászberényben, Balatonszentgyörgyön, Komáromban, Rimaszombatban és a gombaszögi országos fesztiválon. Ez év januárjában pedig eljutottak a budapesti Antológiára, amelynek az Erkel Színház adott otthont.

A Kupec Mihály és Kupec Andrea által összeállított műsorban, amellyel tavaly a már említett kiváló minősítést is megszerezték, parnói, kartali táncok szerepeltek, valamint az Asszonyavatás Magyarbődön című koreográfia. Az Ilosvai együttesben remek az összhang, emellett kitűnő szólótáncosaik is vannak: az esten Pollag Attila és Fecske Renáta mutatta be a Szilicei lassú és friss című, saját koreográfiáját. Idén is megválasztották a tavalyi év legaktívabb táncosait, ezúttal Szanyiszló Gábor és Jurko Katalinnak kapta a kitüntető címet.

A ünnepi műsorban a kísérő zenekarok is szólószerephez jutottak. Mind a Dűvő, mind a Železiar fergeteges „tízpercet” produkált. A műsor második felében már a legújabb koreográfiákból kaphatott ízelítőt a közönség. Kupec Mihály Széki párválasztás című tréfás koreográfiája, amelyben a szerző négyéves kisfia is szerepet kapott, elnyerte a Kassai Folklórstúdió által adományozott A koreográfia ifjú mestere címet. A műsort Szűcs Gábor és Urbán Mária Szászcsávási cigány táncok című koreográfiája zárta. Szinte szűknek tűnt a parányi színpad az együttes valamenynyi tagja számára, a táncosok lába nyomán magasra szállt a por, a hagulat pedig tetőfokára hágott.

Snyír Ferenc polgármester zárószavaiban beszélt az elődökről, akiket néma felállás helyett méltón köszöntött az együttes műsora, s büszkén említette az Erkel Színházat, ahol a műsorvezető nem magyarázta el, hol van Nagyida, hiszen ez a falu Európa néptánctérképén nagy piros ponttal van feltüntetve. Az Ilosvai legfontosabb tervei között a már említett belgiumi út mellett egy nyári erdélyi gyűjtőkörút szerepel. Bár pontosabb lenne, ha feltételes módot használnánk, mert még nem tudják, honnan teremtik elő a két úthoz szükséges anyagiakat. „Talán megérdemelnénk, hogy a Szőttes mellett az Ilosvai is félprofi szintre emelkedjék” – sóhajtott Demko András, az együttes oszlopos tagja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?