Tamás Gábort ma is a könnyűzene királyának titulálják a hívei

PR-ELŐZETESA kolozsvári származású Tamás Gábor a hetvenes évek elején szinte berobbant az erdélyi magyar könnyűzenei életbe. Lírai, bársonyos hangjával, közvetlen előadói modorával gyorsan belopta magát a közönség szívébe.

PR-ELŐZETES

A kolozsvári származású Tamás Gábor a hetvenes évek elején szinte berobbant az erdélyi magyar könnyűzenei életbe. Lírai, bársonyos hangjával, közvetlen előadói modorával gyorsan belopta magát a közönség szívébe. A mindmáig nagy slágernek számító dalai közül a Donáth úton nyílnak már az orgonák című melódia lemezeladási csúcsot döntött hazájában: 1974-ben több mint egymillió példány fogyott a kislemezből. Tamás Gábor ugyanabban az évben fejezte be a zeneakadémiai tanulmányait, majd a bukaresti magyar televízió és rádió zenei szerkesztője lett, ahol elsőrendű feladatának tekintette a fiatal erdélyi előadók, zeneszerzők népszerűsítését.

A Ceausescu-rezsim azonban ellenséget látott a népszerű magyar énekesben, ezért 1976-ban letiltották a romániai színpadokról, és Kolozsvárott román rendőrök a nyílt utcán, a tömeg előtt vágták le a szakállát. A megaláztatás után a közkedvelt előadó – akit kitartó hívei máig az erdélyi könnyűzene királyának titulálnak – elhagyta Romániát, és egy hosszabb nyugati turné után Svédországban folytatta pályafutását. Az új életkezdésről később így nyilatkozott: „A pályán nem volt könnyű elindulnom, mert nem éppen svédes kinézésem miatt nem fogadtak tapsikolva. A fordulat 1978-ban következett, amikor a Nobel-díj átadóünnepsége előtt megbetegedett egy énekes, és én ugrottam be a helyére. Az ünnepélyen ott volt mindenki, aki számít, így utána már szinte magától ment minden. Nagy svéd sztárokkal dolgoztam együtt. 1985-ben megalakítottam a Gabor and The Night Stars nevű együttesemet, és azóta is Skandinávia egyik legismertebb zenekara vagyunk. Egyedül is nagyon sokat dolgozom, show-műsorokban és klubokban. Büszke vagyok arra, hogy nagyon sok disszidált kollégámmal ellentétben még mindig abból élek, hogy énekelek.”

A közép-európai rendszerváltások után Tamás Gábor nem csak a haza vezető utat találta meg. Az utóbbi években évente nagy sikerrel turnézik Dél-Szlovákiában is, és hasonlóan népszerű nálunk, mint Erdélyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?