Szunnyadó vulkán a császári udvarban

Kassa. A Thália Színház társulata idén a Rákóczi-eseménysorozathoz igazította nyári szabadtéri előadását. Szigligeti Ede történelmi drámáját, a II. Rákóczi Ferenc fogságai című darabot adják elő a társulat tagjai július 15-én és 22-én a Hóhér-bástya udvarán.

Kassa. A Thália Színház társulata idén a Rákóczi-eseménysorozathoz igazította nyári szabadtéri előadását. Szigligeti Ede történelmi drámáját, a II. Rákóczi Ferenc fogságai című darabot adják elő a társulat tagjai július 15-én és 22-én a Hóhér-bástya udvarán.

A fejedelem hamvai hazaszállításának századik évfordulóján maga a fejedelem is többször viszszatér szeretett városába, hiszen tavasszal Rákóczi-szobor került a Rodostói ház udvarába, most pedig a színészek elevenítik majd meg Rákóczi életének epizódjait ugyanott.

A darabot, melynek ősbemutatója 1848-ban volt, Kerényi Ferenc és Moravetz Levente dolgozta át. A dramaturgiai beavatkozás a mű címét is érintette, az eredeti II. Rákóczi Ferenc fogsága bővült egy többesjellel. A darabban ugyanis nemcsak valós börtönökről, hanem szellemi fogságokról is szó van, melyet csak egy olyan történelmi név ifjú viselője érezhet, akit szabadságszerető őseinek sorsa predesztinál vagy követni nagy elődeinek példáját, vagy éppen megtagadni azt. Hiszen a fiatal Rákóczi átgondolt neveltetése alatt elfelejtett magyarul, megtagadta „lázadó őseit”. Teljes szívével a császárt kívánta szolgálni. Egyszerre mégis szülőföldje védelmezőjévé vált, szabadságharcának élére állt. Mintha addig csupán egy szunnyadó vulkánnal lett volna dolga a császári udvarnak.

Szigligetinek is ez a tény szúrhatott szemet, ezen a nyomon indult el drámája menetének alakításában. Ebben a műben Rákóczi udvarhű cselekedetei nem árulás vagy gyengeség következményei, hanem egy kiváló politikai elme előre megfontolt lépései.

A Thália előadásában a címszerepet Bocsárszky Attila, Rákóczi fiatalkori énjét ifj. Bocsárszky Attila alakítja. A szereposztásban a színház „törzstagjai” mellett a Dzsungel könyvéből vagy a Fösvényből ismert új, fiatal színészekkel is találkozunk, és ahogy az eddigiekben sem okoztak csalódást, nyilván most is értékes produkcióra számíthat a nagyérdemű. A darabot Pinczés István rendezte, a koreográfiát Richtarcsík Mihály készítette. A díszlet és a jelmez a művész-páros Bényei Miklós és Molnár Gabriella munkája.

Az előadás szombaton, július 15-én és 22-én 21 órai kezdettel látható a Hóhér-bástya udvarán. Eső esetén másnapra, vasárnapra tolódik át a mű bemutatása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?