Szombati vendég: Theodor Pištěk

<p>Képzőművészeti diplomával a zsebében profi autóversenyző lett, a kosztümtervezés csak úgy mellékesen jött az életébe. Főiskolai évfolyamtársa František Vláčil felesége lett, így került kapcsolatba a már fiatalon is nagy tehetségű filmrendezővel.&nbsp;</p>

Fehér galamb című filmjében eleinte csak annyi dolga volt, hogy hitelesen berendezzen egy szobrászműtermet. Vláčil aztán rábeszélte, hogy tervezze meg a kosztümöket is színészei számára. „Ne izgulj, elég lesz, ha trikót és farmernadrágot adsz rájuk!” – biztatta az elsőfilmes festőművészt. Theodor Pištěkkel beszélgettünk, Kelet-Európa egyetlen kosztümtervezőjével, akit díjazott az Amerikai Filmakadémia. Fest még egyáltalán, vagy már letette az ecsetet?Hogyne festenék?! Ezt nem lehet abbahagyni. A hivatali munkát igen, azt meg is utálja az ember. Betölti a hatvanötöt, és boldogan vonul nyugdíjba. Képet festeni még mindig hatalmas boldogság számomra. Mint régen. Az én kezemből úgy fog kiesni az ecset. Majd ha meghalok… Lehetett volna filmszínész is, ha nagyon akarja. Édesapja nyomdokain ügyesen célba ért volna.Épp ezt nem akartam. Az ő nyomában lépdelni. Hallgattam én így is eleget, hogy ha például cipészmester lett volna az apám, aligha kerültem volna be a barrandovi filmekbe. Protekciós gyereknek hittek. Sem a film, sem a színpad nem jöhetett számításba nálam. Egy csipetnyi színészi tehetség sem volt bennem. Eszembe sem jutott, hogy milyen jó lenne kamera előtt állni. Vláčilnak köszönhetek mindent, amit kosztümtervezőként elértem. Ha ő nincs, aligha lett volna közöm ehhez a hivatáshoz. Ő vitt el először a Barrandov filmstúdióba, és amit ott láttam, a valóság és az illúzió egybeolvadását, az valóban mély nyomot hagyott bennem. A díszletek világa, a bevilágított műterem, ahogy a lámpák kereszttüzében életre keltek a kosztümök! Ezt az élményt csak ott élhettem meg. A titok, amely addig rejtve volt előttem és felébresztette a fantáziámat, végérvényesen megfogott. A teljes interjút a szombati Új Szóban olvashatják! 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?