Szlovákiai utazások

A DAJAMA nevű szlovák kiadó közel 10 esztendeje azzal a céllal jött létre, hogy Szlovákia természeti szépségeit ismertesse és népszerűsítse itthon és külföldön. Alapítói és fő munkatársai a Szlovák Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézetének szakemberei.

A DAJAMA nevű szlovák kiadó közel 10 esztendeje azzal a céllal jött létre, hogy Szlovákia természeti szépségeit ismertesse és népszerűsítse itthon és külföldön. Alapítói és fő munkatársai a Szlovák Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézetének szakemberei. Kiadványaik a célkitűzésnek megfelelően több nyelven jelennek meg, többnyire egy időben.

Napjainkban immár három sorozattal vannak jelen a könyvpiacon. A Határ nélküli régiók sorozat keretében 1996-ban jelent meg A szlovák–osztrák Morva mente című kiadványuk szlovákul és németül. Ezt követte 1998-ban A szlovák és a lengyel Tátra című könyvük szlovákul, angolul, németül, lengyelül és magyarul, majd néhány év múltán oroszul is. Ennek magyar változata már elfogyott, most mérlegeli a kiadó újabb megjelentetését. E sorozat harmadik kiadványa A szlovák–osztrák–magyar Duna mente, amely szlovákul, angolul, németül és magyarul látott napvilágot. A kötetek a Szlovákia határa mentén 20-25 kilométernyi sávban élő népek, nemzetek együttélésének gondolatát és a szomszédos tájakat népszerűsítik. Az egyes fejezetek a tájegységek földrajzi, történeti vonatkozásaival, a lakosság és a települések jellemzésével, az itt fekvő városok és falvak történetével, műemlékeivel és természeti látnivalóval foglalkoznak.

A kiadó hasonló céllal indította útjára az Ismerjük meg Szlovákiát című sorozatát is. Ezekben a könyvekben Szlovákia tájegységeit mutatják be. Ez idáig az Árvát, Liptót, a Tátrát (magyarul is), a Szepességet, Túrócot és Gömör-Kishontot (magyarul is), a városok közül Pozsonyt (magyarul is), Nyitrát és Nagyszombatot bemutató kiadvány jelent meg. Az előző sorozathoz hasonlóan számos térképet, vázlatot és színes felvételt tartalmaznak, valamint gyakorlati útmutatást is adnak a turistáknak.

A kiadó harmadik sorozata, a Hátizsákkal Szlovákián át elsősorban a gyalogtúrákat kedvelőknek készül. Mostanáig 9 kötete jelent meg: a Nyugati-Tátra, a Szlovák Paradicsom (magyarul is), a Kis-Fátra, a Nagy-Fátra, az Alacsony-Tátra, a Magas-Tátra (magyarul is), Pozsony környéke, a Szlovák-karszt (magyarul is) és a Selmeci-hegység. Egy-egy kötet az adott térségben lévő 40-45 gyalogtúra útvonalát ismerteti a szükséges gyakorlati tudnivalókkal együtt.

Számunkra elsősorban a magyarul is megjelent kiadványaik érdekesek. Bízunk benne, hogy a jövőben egyre többel találkozunk. Ezeknek a kiadványoknak ugyanis az is érdemük, hogy felelevenítik és megőrzik településneveink, tájegységeink, hely- és egyéb földrajzi neveink magyar változatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?