Színpadra álmodta magát

Halk szavú, kedves ember. Volt koporsógyártó inasa, volt grófi szolga, volt gyógyszertári „piócagondnok”, lett majdnem operaénekes. Élete kalandos volt, ám szerelme csak egy – Thália. Színpadra álmodta magát, álma teljesült: 57 évig színpadon állt. Három színház alapítótagja volt. Aki egyszer is látta, nem felejti többé törékeny kis alakját, mert amit adott, mindig nagy ajándék volt a nézőnek.

Gyurkovics Mihályt Cs. Tóth Erzsébet is köszöntötteSzűcs Éva felvételeGyurkovics Mihály most 82 éves. Nyugdíjas, csendesen éldegél, ám ha színpadra lép, újra feléled, energiával, művészet iránti alázattal tele. Legutóbb Nuszbaum bácsiként volt felejthetetlen a Galopp a vérmezőn című Görgey-drámában.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma rendezvénysorozata, a Múzeumi Szalon vendégeként a kassai Márai-kávézóban Miklósi Péterrel beszélgetett életéről, szerepeiről, a színházról. Eredetileg eljönni sem akart, meg kellett győzni arról, hogy rosszul hiszi, „az emberek kíváncsisága nem az emberre irányul”. Voltaképpen igaza is volt, hiszen a Thália fiatal művészei nem voltak rá kíváncsiak, a régi jó barátok jöttek el, a tapasztalt, régóta pályán lévő, ma már jobbára nyugdíjas színészkollégák. A pályakezdő fiatalok nem, se a harmincas-negyvenes középgeneráció.

Kisszámú, ám érdeklődő közönségét Misi bá jól elszórakoztatta. Megnevettette, meghatotta, szembesítette egy régi vágású színész krédójával: a színpad iránti lángolással, az egymás megbecsülésével, a művészet iránti szeretettel.

Nagy kaland volt maga az élete is, színészi pályájának fordulatai még inkább. Nyolcévesen már cirkuszt utánzott, tizenkettő volt első amatőr szerepében.

1950-ben a Faluszínház egyik alapítótagja, két évvel később a MATESZ, első magyar hivatásos színházunk egyik frontembere. Egy lerobbant épületben új kultúrát teremtett, hotelszobákban olvasópróbázva, a komáromi közönséget máig felemlegetve. Aztán hirtelen döntéssel új helyszín, új színház, újabb kezdés a semmiből: a kassai Thália Színház, melyhez végig hű maradt.

A karrierje is érdekes. Hősszerelmessel indított, ám gyakran alig kamaszodó gyereket játszott még harmincévesen is, de ha kellett, aggastyánnak is hiteles volt. Sok-sok epizódszerep, még több beugrás, mesejátékok, drámák és komédiák. Tudta és tudja, amit kevesen – jó rendező az epizódszerepre is jó színészt választ, hiszen az apróbb szerepecskék gyakran kulcsfigurák, fontos jelenetek részei. Tudja, hogy a vígjáték fizikailag, a dráma lelkileg fárasztja ki a színészt. Nem vár mást, csak tapsot és a kollégák szeretetét. És nem szereti ma sem, ha dicsérik.

Az 57 színpadon töltött évbe belefért A lusta méhecske mesejáték heréje, a Néma levente Beppója, Az aranyember Krisztyán Tódora. És mennyi karakter még! Apa a Rettenetes szülőkben, Lőrinc barát, később patikárius a veronai szerelmesek tragédiájában, Tudós a Csongor és Tündében, Barakiás zsidó főpap a Caligula helytartójában. Játszott Shakespeare-t, Goldonit, Schillert, Shaw-t, Ibsent, Örkényt, Camus-t és Sarkadit, mai és klasszikus szerzők jó és kevésbé jó műveiben alakított kisebb-nagyobb szerepeket. Kétszeres életműdíjas, a Szlovák Köztársaság Emlékplakettjével is büszkélkedhet.

De nem dicsekszik. Mesél, emlékezik, és ma is lángol a színház iránt. Törékeny testben nagy lélek, betegségnek, öregségnek kiszolgáltatva. Fájdalom gyötri, de nem testi, annak fittyet hány, ha színpadon lehet. Egy a fájdalma: hogy a Thália keltetőjéből sorra elszállnak a fiatal tehetségek máshová, és nem jönnek vissza már.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?