(Színpad)középre hozott nívós értékek

Nyitra |

<p>Korábban Franciaország is belefogott, hogy „hidat” építsen kelet és nyugat között, vagyis megvesse egy olyan „világszínpad” alapjait, amelyen kelet és nyugat színművészete találkozhat. Aztán itt, Európa közepén – a színházi világ „közepe” szerepet vállalva – is építgetnek évről évre ilyesfajta hidat, a Színházi Nyitra (Divadelná Nitra) világot jelentő deszkáit, ahova évente érkeznek társulatok, színjátszók keletről és nyugatról.</p>

Ahogy a rangos színházi fesztivál sajtótájékoztatóján elhangzott, a hidat tartó „középső lét” vállalása azonban nem jelenti a középszerűséghez pártolást. Ellenkezőleg, a Színházi Nyitra megalakulása óta nem a könnyed szórakoztatatás seregszemléje igyekszik lenni – és ebbéli igyekezetét teljesíti is. Olyan fórumot nyújt ez a színi mustra, amelyen az év legértékesebb színházi terméséből válogathat a néző. Olyan színpadi művészetet kínál, amely a leghaladóbb irányt veti meg idehaza, valamint abban az országban, ahonnan vendégségbe érkezik Nyitrára.

Előremutató, reflexív, elgondolkodtató színpadi megnyilvánulásokat kínál a nézőnek elsősorban a kortárs dráma és színjátszás mezejéről (a jelen társadalmak részben politikai, ám döntően szociális meghatározóira koncentrálva), de korunk lépékéhez méretezve progresszív fényben világítja meg, illetve tálalja a klasszikusokat is. Provokatív nyelven megjelenített figyelemfelkeltő, nem szokványos témákat állítottak színpadra, és prezentálnak a nyitrai seregszemlén minőségi előadásokkal a kontinens különböző országaiból érkező, valamint hazai társulatok, amelyek drámai (prózai) színpadi adaptációkkal, mozgásszínházi előadásokkal, kortárstánccal jelentkeznek, valamint többéves kihagyás után idén újra kínálnak operát is. A fesztivál hat napja alatt tíz országból tizenkét társulat mutatkozik be, ebből kilenc külföldi, három hazai.

A nyitrai színházi szemle mai, nyitó előadását a Szlovák Nemzeti Színház hozza Pozsonyból; Martin Čičvák rendezésében az egyén társadalmi függőségével foglalkozó Büchner-klasszikust, a Leonce és Lénát mutatják be. Az első nap várva várt eseménye az előző színházi évad hazai bemutatóit értékelő és elismerő Dosky 2008 elnevezésű színházi díjak kiosztó ünnepsége.

A holland Ro Theater társulat Bertold Brecht korai darabjával, „ösztönódájával”, a Baallal vendégeskedik Nyitrán. Alize Zandwijknál, a holland színházi rendezők középgenerációjának markáns alakjánál Baalt nő személyesíti meg, amely tény már arra is utal, hogy ebben az előadásban a szabadság értelmezése új aspektussal egészül ki.
A Prágai Nemzeti Színház Operatársulata a Holnap már mindenki… című darabbal érkezik, amellyel a mű szerzői, Aleš Březina és Jiří Nekvasil egy koncepciós pert „támasztanak fel” az ötvenes évekből. A perben Milada Horáková korabeli polgári demokrata politikus áll a vádlottak padján – az előadás, melyben több korabeli, autentikus felvétel is felvillan, a koholt vádak alapján elítéltek egyfajta művészi „rehabilitációja”.

A színház- és vizuális művészet, valamint a performance ötvözetét kínálják a Ravennából érkező művészek, akik egy szűk fél óra alatt egy nagyítólencsékkel felszerelt sötét kamrában művészi szárnyalásra tesznek próbát, Repülési kísérlet című előadásukkal.
Jan Klata neves lengyel rendező „drámai lelkülete” nem ismertetlen a nyitrai közönségnek; korábban rendezői munkájával volt már vendége a város színházi fesztiváljának. Ezúttal az Andrzej Wajda által filmre vitt politikai vitadrámát, a Dantont dolgozza fel színpadi keretek között, érdekes megközelítéssel és megjelenítési nyelven: Klata klipekre építő paródiával rak össze pszichodrámát.

Ivan Viripajev drámaíró (akinek Magyarországon Oxigén című pamfletjét a Millenáris mutatta be) egy-egy művével harmadszor jelenik meg a Színházi Nyitra deszkáin. Ezúttal monodrámáját láthatja a közönség, amelyet az évtized egyik legkiemelkedőbb orosz színpadi szövegének tartanak.

Az egyik legrangosabb német társulat, a hamburgi Deutsches Schauspielhaus Simon Stephens Pornográfia című darabját mutatja be. Frenetikus játékuk bizonyára nagy hatást vált ki Nyitrán is. A darab, amelyet a londoni metróban történt bombatámadás ihletett, arról a világról szól, amely annál kevésbé biztonságosabb, minél jobban törekszik a biztonság elérésére.

A magyar színházművészetet a budapesti Bárka Színház képviseli, amely Mundruczó Kornél Frankenstein-terv című előadásával mutatkozik be a nyitrai közönségnek – a darabbal egy későbbi számunkban részletesen foglalkozunk.
A Színházi Nyitra a hagyományokhoz híven több kísérőrendezvénnyel is kedveskedik a közönségnek; köztük Film.eu elnevezéssel válogatást kínál rangos fesztiválokon díjazott európai filmekből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?